Pieter en Andy schitteren in ‘De Wereld van Bellewaerde’

Pieter Vercruysse. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vier begint vandaag met het zesde seizoen van ‘De Wereld van Bellewaerde’. De nieuwe leeuwenkoning en Aquapark zijn de grote sterren van deze reeks, maar ook attractiebediener Andy Veryser uit Diksmuide en hoofddierenverzorger Pieter Vercruysse uit Wervik werden gevolgd door de camera’s.

Pieter Vercruysse (42) is ondertussen twee jaar aan de slag als hoofddierenverzorger in Bellewaerde. Voordien stond hij in het onderwijs. “Ik gaf les aan leerlingen met autisme in het buitengewoon onderwijs, maar heb altijd een passie gehad voor dieren. In mijn vrije tijd houd ik me ook veel bezig met dieren. Vroeger bestond de opleiding dierenzorg echter nog niet. Dus ik heb daar ook geen relevante studies in gevolgd en ik had ook wel het idee dat ik wellicht nooit met dieren zou werken, dat het altijd een droom zou blijven.”

“Ik amuseerde me in het onderwijs, maar een vriend zag een vacature op de website van de VDAB en stuurde die door naar mij”, vervolgt Pieter. “Ik was niet echt het profiel dat ze zochten, maar toen ik de inhoud van de functie las, voelde ik me daar wel veilig bij. Ik zal ook niet solliciteren voor iets waarbij ik mezelf zal belachelijk maken. Het was een droom, dus ik vond dat ik mijn kans moest wagen.”

Beestenboel

Bij Pieter thuis is het ook een beestenboel. “Al heel mijn leven heb ik dieren gehad. Dat begon met een vis en een cavia, maar ondertussen is er een kat, een papegaai en… minizeboekoeien, de kleinste rundersoort te wereld. Ik kweek die als hobby”, zegt Pieter. “Natuurlijk zijn dat geen wilde dieren zoals je in Bellewaerde vindt. Voor elke dierenverzorger blijft dat toch het summum. In België zijn er al heel weinig dierentuinen, zeker als je hier in ‘t hol van Pluto woont. Dan heb je Bellewaerde en daarmee is de kous af. Op zich is het dus alleen voor de happy few en ik heb het geluk ondertussen al twee jaar tot die happy few te behoren.”

“Bellewaerde is ook uniek. Als je in een grotere dierentuin gaat werken, sta je in één sector bij bijvoorbeeld de olifanten, en werk je alleen met olifanten. Met ons team verzorgen we alle dieren. Van leeuw tot pelikaan, giraf… Alle dierenverzorgers komen bijna iedere dag bij alle dieren en dat is zeer leuk als dierenverzorger. Iedere dag is het iets anders. Zeker als hoofddierenverzorger. Er is een probleempje hier, of ze roepen je daar… Dat kan gaan van een poortje dat kapot is tot een dier dat plots ziek geworden is. Je weet ‘s morgens niet wat je mag verwachten. We hebben wel een vaste structuur voor onze dag, maar in 60 procent van de gevallen wordt dat volledig overboord gegooid. Het is boeiend om dat te coördineren.”

Giraffen

De vraag die Pieter altijd krijgt is: welk dier is jouw favoriet? “Ik heb altijd voorliefde gehad voor giraffen, maar ik heb hier ontdekt dat olifanten ook zeer leuk zijn. Ik ben nooit een kattenmens geweest, maar dan kom je hier bij de leeuwen en tijgers terecht en ben je helemaal verkocht. Een favoriet kiezen is dus moeilijk. In Bellewaerde hebben we geen reptielen of vissen, maar nu komt het Aquapark erbij, mét aquarium. Als dierenverzorger is het wel een uitdaging en tof om je opnieuw daarin in te verdiepen.”

In ‘De Wereld van Bellewaerde’ zal je onder andere samen met Pieter kennismaken met de nieuwe mannetjesleeuw Aru en zijn introductie bij de leeuwinnen. “Bij de introductie van een dier is het altijd uitkijken wat het zal geven. In de natuur kan een dier zijn partner kiezen, hier kiezen wij voor een stuk zijn partner. Aru is aangekomen in februari en we nemen de tijd om hem rustig het verblijf te leren kennen. In Bellewaerde hebben we drie felle West-Vlaamse leeuwinnen, en Aru is een brave en lieve leeuw – al zou ik er natuurlijk niet bij gaan. Hij moet de vrouwtjes nog de baas kunnen.”

Pieter en Andy schitteren in 'De Wereld van Bellewaerde'

Andy Veryser (42) uit Diksmuide is begonnen aan zijn derde seizoen in Bellewaerde als attractiebediener. Hij was voordien bakkersgast en moest vaak ‘s nachts werken. “Ik had nood aan een nieuwe uitdaging en belde naar Bellewaerde. De volgende dag mocht ik al op gesprek komen en de dag erop begon ik eraan. En ik ben blijven plakken”, lacht Andy, die vorig jaar ook al een opvallende figuur was in ‘De Wereld van Bellewaerde’. “Ze zullen de lelijkste gekozen hebben om te volgen.” (lacht, red.) “Ik heb alle vroegere uitzendingen opgenomen. Bij de eerste zie je dat ik heel nerveus was. De eerste opnames waren enorm, maar na verloop van tijd merk je de camera’s zelfs niet meer op.”

Acteur

Hij wordt zelfs al herkend op straat. “Ik doe aan modelbouw en verzamel spiegelreclames. Daarvoor kom ik wel eens op rommelmarkten in de streek. Soms hoor ik dan wel eens iemand die ik niet ken mijn naam roepen: Andy van Bellewaerde! Je hebt ook bezoekers die je speciaal komen opzoeken. Dan zeggen ze soms dat ik even sympathiek ben in het echt als op televisie. Dat is wel fijn om te horen. Ik ben geen acteur, dus ik blijf gewoon mezelf. Maar soms heb je mensen die op tv komen, maar helemaal niet vriendelijk als je ze in het echt ziet.”

Als attractiebediener kun je Andy zowat overal in het park terugvinden. Wij treffen hem aan de Screaming Eagle, waarin mensen eerst met een snelheid van 70 km per uur de lucht in worden gekatapulteerd, om daarna een vrije val van meer dan 50 meter te maken. “Dit is wel een van mijn favoriete attracties, omdat je de mensen echt kan opzwepen. ‘Wie wil er nog een keer?’ roepen en dan ze weer omhoog schieten. Je hebt interactie met de mensen. Maar ik durf er zelf niet op”, lacht Andy.

‘De Wereld van Bellewaerde’ op vrijdag 31 mei om 20.05 uur op Vier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier