Pieter Aspe vindt nieuw literair talent in Zwevezele en Maldegem

Redactie KW

Amber Cavens uit Wingene, Christof Gheerardijn uit Zwevezele en Jan Posman uit Maldegem zijn drie van de tien genomineerden voor de eerste Aspe Award.

Op 17 april lanceerde Pieter Aspe een oproep aan aspirerend schrijftalent om zelf aan de slag te gaan met de eerste zin van ‘Het oor van Malchus’, zijn nieuwe thriller die verschijnt op 10 oktober. Met de Aspe Award zal de Brugse auteur jaarlijks op zoek gaan naar nieuw crimetalent om de Aspe NV te verrijken.

De spelregels waren eenvoudig: het kortverhaal mocht maximaal 1700 woorden tellen – het exacte aantal woorden dat Pieter Aspe élke dag schrijft – en moest openen met ‘De les eindigde met een vers uit het evangelie van Mattheus’. Een zeskoppige jury boog zich tijdens de zomer over de meer dan honderd inzendingen en selecteerde uit die stapel tien kortverhalen.

Bij die tien namen ook drie West-Vlamingen: Amber Cavens uit Wingene, Christof Gheerardijn uit Zwevezele en – tegen onze provinciegrens aanschurkend – Jan Posman uit Maldegem.

Bekendmaking en uitreiking

De winnaars van de Aspe Award worden op 10 oktober bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking vindt plaats op 31 oktober op de Antwerpse Boekenbeurs. De eerste drie verhalen worden gepubliceerd in een speciale uitgave van uitgeverij Manteau, die vanaf 10 oktober wordt verspreid via Standaard Boekhandel en aansluitend op de Boekenbeurs op de stand van WPG Uitgevers. De eerste laureaat ontvangt hiernaast een som van 1.500 euro, de tweede de volledige backlist van Aspe en de derde één jaar lang gratis Omer, het favoriete bier van commissaris Van In.

(FJA)