Piet Lesage ontvangt Prijs Van Wonterghem-De Brabandere

Loesje Vanwalleghem van de Koning Boudewijnstichting overhandigde de Prijs aan Piet Lesage. © EG
Redactie KW

Piet Lesage werd vrijdag geëerd voor zijn inzet voor cultuur in de regio Ieper. Hij ontving in het Ieperse stadhuis de 19de Prijs Van Wonterghem-De Brabandere.

Wie in de voorbije 40 jaar ook maar enige interesse toonde voor cultuur in de wijde regio rond Ieper, kent Piet Lesage. Hij was van bij het prille begin betrokken bij het Dranouter Festival, is huisregisseur van Corneelkring Brielen, werkt reeds vele jaren de theaterwandelingen van vzw Nocturnes uit en is thans regisseur van Kerstmagie in het kasteel du Parc in Vlamertinge. Voor zijn onvermoeibare inzet, steeds gekoppeld aan zijn sociale ingesteldheid, ontving hij de Prijs Van Wonterghem-De Brabandere 2019.

Engagement

Het Fonds Van Wonterghem-De Brabandere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bekroont elk jaar een verdienstelijke persoon of groep mensen uit de Ieperse regio met zijn Prijs van 12.500 euro. Daarmee wordt hun engagement erkend voor cultuur en erfgoed, voor mensen met een beperking, voor het samenleven in buurt of wijk, voor natuur en milieu.

De laureaat voor 2019, Piet Lesage, behoeft in de regio nog nauwelijks een introductie, en al helemaal niet bij liefhebbers van (volks)muziek of theater. Hij was al betrokken bij het eerste Dranouter Festival in 1975, en richtte mee de vzw Folkfestival Dranouter op in 1981. Decennialang was hij secretaris, persverantwoordelijke en bestuurslid. Ook nu is hij nog lid van de algemene vergadering van de vzw. Het festival, dat startte met een paar honderd toeschouwers, groeide uit tot een gevestigde waarde in het festivallandschap en bereikt nu tienduizenden bezoekers, waarvoor zowat 1.000 medewerkers zich inzetten. Vanuit dezelfde interesse was Piet Lesage overigens de stuwende kracht achter de Volksmuziekschool als afdeling van de Academie, waaruit al verschillende folkmuziekgroepjes ontstonden.

Corneelkring

Daarnaast is Piet Lesage al sinds de jaren 1970 actief bij Corneelkring Brielen, eerst als acteur en later – en nog steeds – ook als regisseur en bestuurslid. Dit amateurgezelschap kiest altijd voor stukken met maatschappelijke relevantie en bereikt er telkens tot 750 tot 900 toeschouwers mee. Zijn passie voor theater zet hij ook in bij de vzw Nocturnes, die hij mee oprichtte in 1995 en waarvan hij nog steeds voorzitter, auteur en regisseur is.

De Ieperse Nocturnes waren de eerste theaterwandelingen in Vlaanderen, en kregen als concept elders navolging. Ze laten Ieperse monumenten herleven, maar bestaan intussen ook rond de brouwersgeschiedenis in Vleteren of zelfs voor jonge kinderen over de geschiedenis van Ieper. Ze bereiken duizenden bezoekers, waarvoor 250 medewerkers – elk met zijn eigen capaciteiten – achter de schermen meewerken.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier