Pierre Darge schrijft ‘Maskers en Monsters’ tijdens lockdown in Frankrijk

Pierre Darge op zijn geliefde schrijfplek in de Luberon. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse journalist Pierre Darge (71) schreef met ‘Maskers en Monsters’ tijdens de strenge lockdown in Frankrijk een bijzonder lezenswaardig boek. Naast een beschrijving van het leven tijdens de lockdown, die hij al bij al goed doorstond op zijn schrijfstek in de Luberon, is het ook een terugblik op zijn rijkgevulde loopbaan waarbij hij iconen als Serge Gainsbourg en Niki Lauda interviewde.

De corona-lockdown, het is voor niemand een pretje en iedereen probeert er op zijn manier het beste van te maken. Ook de in Brugge geboren en getogen journalist Pierre Darge – die jarenlang voor Weekend Knack schreef over reizen, auto’s en ‘het goede leven’ – worstelde en worstelt zich er door, maar dan wel door de strenge variant, de Franse lockdown.

“Eigenlijk is er in België nooit een echte lockdown geweest”, is onze praatgast stellig. “Ook in deze ‘tweede golf’ niet. Het is en blijft goed mogelijk om je hier te verplaatsen naar waar je maar wil”, aldus Pierre Darge, die op 13 maart in Parijs was voor een interview met Mike Horn, ‘de grootste ontdekkingsreiziger van de moderne tijd’, toen het hem begon te dagen dat er ernstig onheil in de lucht hing.

“In mijn hotel begon ik na te denken over een woord dat ik nog maar zelden had gehoord: ‘lockdown’. Bij het ontwaken stond mijn besluit vast: als ik in huisarrest moest, dan koos ik voor mijn geliefde schrijfplek in de Luberon”, vertelt Pierre Darge.

Huisarrest

Die schrijfplek is dan ook bepaald niet onaangenaam: de B&B Maison Valvert, een 18de eeuwse ‘mas’ op een domein met een tuin van 7 hectare. “De ‘confinement’ hield in dat ik me alleen nog mocht verplaatsen voor de aankoop van levensnoodzakelijke middelen en dat ik niet langer dan één uur uithuizig mocht blijven”, weet Pierre. “Bij het begin van die lockdown maakte een lichte paniek zich toch van mij meester. Een vrijheidslievende bezige bij als ik, een globetrotter die meer dan honderd landen heeft bezocht… Hoe zou ik me al die tijd kunnen bezig houden?”

Dat werd al vlug duidelijk. Omdat Pierre besefte dat hij voor het eerst in meer dan vijftig jaar tijd zat zou hebben, besloot hij iedere dag een stukje te schrijven over wat hem bezig hield en over het leven van elke dag tijdens zijn semi-huisarest. “Ik had eerder wel al drie gidsen over chambres d’hôtes en een boek over de Provence geschreven, maar nooit eerder echt werk waarin ik me persoonlijk uit. ” Het boek biedt een leuke inkijk in hoe de schrijver-journalist die speciale periode beleefde met ook leuke anekdotes over hoe hij toch wel eens probeert te ‘ontsnappen’. Zo is hij in de wolken als hij ontdekt dat er enkele dorpen verder uitstekende takeaway koffie te verkrijgen is om buiten de zaak rustig van te genieten.

Al toen ik elf jaar was, schreef ik reisverslagjes als ik er met mijn ouders op uit trok

‘Maskers en Monsters’ biedt ook een boeiende kijk in het professionele leven van deze journalist. “Ik ben regent van opleiding en stond in het begin van mijn loopbaan een tijdje voor de klas, ik gaf geschiedenis. Dat deed ik wel graag, maar schrijven: dat was toch écht wat ik wilde. Al toen ik elf jaar was, schreef ik reisverslagjes als ik er met mijn ouders op uit trok. In 1980 trok ik mijn stoute schoenen aan en trok naar Karel Anthierens, de toenmalige redactiesecretaris van Knack. Ik zei hem dat ik een stuk wilde schrijven over oude cafés in Amsterdam. En zo ging de bal aan het rollen. Ik herinner me ook nog hoe de legendarische hoofdredacteur en later directeur van Knack Frans Verleyen me belde om iets te schrijven over het autosalon. Op de vooravond van het autosalon in Brussel schreef ik dat het veel interessanter is een tweedehandswagen te kopen dan een nieuwe. (lacht). ‘Mensen als jij hebben we nodig’, riep Verleyen uit.”

Budgetten

Pierre Darge doet in zijn boek ook het amusante verhaal over hoe hij sterk tegen de zin van Weekend Knack hoofdredactrice Tessa Vermeiren de ‘seksistische’ Serge Gainsbourg interviewt en een fles champagne voor hem meebrengt. “Ik mag wel zeggen dat ik nog de gouden jaren van de journalistiek meegemaakt heb, toch zeker in mijn domein. De budgetten waren ruim, er werd niet gekeken op een vliegticket of een extra hotelovernachting. De bekende figuren werden ook minder afgeschermd. Ik herinner me hoe ik zo op Formule 1-renner Niki Lauda kon afstappen om een interview te regelen… Of ik opnieuw zou beginnen als journalist mocht ik nu een jonge gast zijn? Het is niet meer hetzelfde, maar ik denk van wel, want het blijft een fantastische stiel.”

‘Maskers en Monsters’ kost 22 euro en is verkrijgbaar in de betere boekhandel of bij de auteur zelf via pierre.darge@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier