Philippe Gouwy uit Schuiferskapelle exposeert in eigen dorp bij Wijngoed Kapelle

Emmanuel Audenaert (links) van Wijngoed Kapelle en kunstenaar Philippe Gouwy met rechts achteraan een tweetal van de indrukwekkende houtsculpturen. © TVW
Redactie KW

Het gebeurt niet vaak dat de monumentale houtsculpturen van Philippe Gouwy in eigen stad te bewonderen zijn, maar nu brengt de Kapellenaar daar in samenwerking met Wijngoed Kapelle verandering in.

Zeven werken van Philippe Gouwy staan in de tuin van Daphné Van den Bussche en Emmanuel Audenaert bij Wijngoed Kapelle. Gewoonlijk stelt Philippe zijn werken tentoon aan onze kust, Brussel, Antwerpen of in pakweg Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar nooit aan zijn achterdeur. Deze houtsculpturen sierden tot voor kort de Campus Middelheim van de Universiteit Antwerpen.

De werken vormen een eenheid tussen de wijngaard achteraan en de bebouwing vooraan. Enkele opvallende werken komen uit de reeks ‘le Timbre Dorique’. “Naar aanleiding van een bepaalde tentoonstelling werd aan de deelnemende kunstenaars gevraagd om de link te leggen tussen natuur en cultuur”, vertelt Philippe. “Ik ben teruggegaan naar de Dorische cultuur van de oude Grieken en de gelijknamige zuilen, die oorspronkelijk in hout waren. Ik heb ze transparant en open gemaakt.”

Niet onbereikbaar

Philippe maakt ook gebruik van strips met heldere kleuren die hij koos in functie van hun reflecteerwaarde. “Kunst lijkt voor de gewone mens altijd zo onbereikbaar omdat je ervoor naar grote en vaak dure musea moet. Ook wijn wekt een ver-van-huisperceptie op, want het is meestal maar op buitenlandse reis dat je wijngaarden tegenkomt”, zegt Emmanuel Audenaert. “Uniek toch dat je deze combinatie nu dicht bij huis vindt?”

Normaliter zijn het wijngoed en de tentoonstelling te bezichtigen op aanvraag, maar ter gelegenheid van de kermis in Schuiferskapelle ben je er op zondag 16 juni welkom van 10.30 tot 13 uur. De toegang is dan ook gratis.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier