Peter Verhoyen stopt als directeur van het Conservatorium Kortrijk

Peter Verhoyen. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Eind februari stopt Peter Verhoyen na vier jaar als directeur van het Stedelijk Conservatorium Kortrijk. “Het is een hartverscheurende keuze, maar een carrièrewending om opnieuw volledig musicus te worden, kon ik niet laten liggen”, aldus Peter.

De 51-jarige Peter Verhoyen is getrouwd met Annemie Buffel en is papa van Pieter-Jan, die piano speelt, en Ann-Sofie, die harp speelt. Peter volgde humaniora aan het Don Boscocollege Kortrijk en genoot een muzikale opleiding aan verscheidene conservatoria. Daarnaast is hij de oprichter van het ensemble Arco Baleno, principal piccolo bij het Antwerp Symphony Orchestra en was hij docent in de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Hij was ook docent dwarsfluit in Kortrijk tot hij vier jaar geleden directeur van het Stedelijk Conservatorium Kortrijk werd. Over enkele weken stopt hij in die functie.

25 cd’s

“Het is een hartverscheurende keuze geweest. In mijn vrije tijd ben ik steeds muzikant gebleven en trok ik geregeld naar het buitenland om als fluitist of piccolo-speler te concerteren of masterclasses te geven of te volgen. De afgelopen tijd was ik daarvoor in Oostenrijk, Mexico en Australië. In april zelfs nog in de USA om lezingen te volgen en concerten en recitals te verzorgen. Je moet weten dat ik intussen 25 cd’s maakte, waarvan vijf rond piccolo. Ik heb een project lopen met piccolo”, vertelt Peter Verhoyen. “Ik heb steeds op het podium gestaan en kreeg onlangs een mooi aanbod om dat opnieuw voltijds te doen. Ik ben bezeten van podiumkunst. Het was nu of nooit, maar ik heb er heel lang over nagedacht. Het was een dilemma, maar zo’n carrièrewending kon ik niet laten liggen.”

Kwaliteit is het DNA van deze school, die voor iedereen toegankelijk is

De voorbije vier jaar waren bijzonder intens. “Ik wens mijn opvolger geen verhuis en geen nieuw kunstonderwijsdecreet toe”, lacht Peter Verhoyen. “Dat waren twee zware dossiers. Het lag niet voor de hand lessen te laten doorgaan en tezelfdertijd verscheidene afdelingen te verhuizen. Met de verhuis kwamen ook enkele nieuwe diverse muzikale partners samen onder één dak. In het begin was dat niet zo zichtbaar, maar na verloop van tijd wel. Uiteindelijk valt dat bijzonder goed mee. Het concept was heel goed: van notenleer tot podium. Ook een mooie belevingsruimte in een mooi vernieuwd gebouw. Het is fijn als je daarmee kan uitpakken. Ik geloof niet dat dit in andere conservatoria of academies bestaat.”

Een huis voor iedereen

“Wat het decreet betreft hadden we allemaal een beetje schrik rond de vele keuzemogelijkheden. Hoe zou men daarmee starten? Maar wij zijn stevig gestart: denk maar aan een dj-richting en een cabaret-comedyrichting. We moeten er wel voor zorgen dat niet elke muzikant dat moet worden. Het grote voordeel is dat kwaliteit het DNA is van het Kortrijks Conservatorium. Niet elitair, maar een huis voor iedereen. Drempelverlagend, letterlijk en figuurlijk, een conservatorium dat voor iedereen toegankelijk is.”

Volgens het decreet ook vanaf 6 jaar. “Daar was ik blij om, misschien omdat ik zelf een podiumkunstenaar ben. We hebben de Opmaatjes voor muziek, de Springveertjes voor dans en de Plankgastjes voor woord- en podiumkunst. Podiumkunst stond altijd centraal in ons Conservatorium. Het is een plezier die gastjes bezig te zien en te ontdekken welke mogelijkheden ze in zich hebben. Ook om zich er verder in te ontplooien.”

Domeinoverschrijdend

“Wat de hoogtepunten waren? Zonder twijfel het gala in de Schouwburg vorig jaar, waar alle afdelingen samenwerkten aan een groot divers spektakel. Een echt gevoel van samenhorigheid en het gevoel van: ja, dit kunnen we. Niets individueels, maar alles wat de school had, klikte in elkaar. Domeinoverschrijdend. De voorstellingen boeiden de toeschouwers in een afgeladen Schouwburg tot op het einde. Wat ik ook als een hoogtepunt zie, is de goede pedagogische houding. Luisteren naar de leerlingen, hun talenten ontdekken, hen stimuleren en hopen dat je samen met hen grotere hoogtes kan bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier