Peter Vergauwe schittert als figurant in nieuwe film van FC De Kampioenen

"Al ben ik geen Thuis-kijker, ik zou graag eens in de meest bekeken soap van Vlaanderen figureren!" © foto Davy Coghe

De nieuwste Kampioenenfilm ‘Viva Boma’ is vanaf 18 december te zien in de bioscoop. Deze Kampioenen IV is tevens de vuurdoop van Peter Vergauwe als figurant. “Ik was aanwezig op de begrafenis van Balthasar Boma”, aldus de Zedelgemse figurant die de smaak daar te pakken kreeg en ondertussen ook al figureerde in Familie en in Undercover 2, naast Tom Waes en Wim Willaert.

Voor ons zit een figurant die de smaak serieus te pakken heeft. “Het was zeker geen grote droom van mij om eens te figureren of laat staan om op het grote of kleine scherm te komen”, opent Peter Vergauwe (57). Hij woont met zijn vrouw Nathalie Blomme in de Frère Gregoirestraat in Zedelgem en werkt als operator bij Tyco Connectivity in Oostkamp. Hij heeft een dochter, Ann-Sophie, en een kleindochter Manon. “Mijn nicht Katrien houdt de krantenwinkel open hier in het dorp en het was zij die begin dit jaar zei dat er figuranten gezocht werden voor de nieuwste kampioenenfilm. Niet dat zij zelf wou figureren, ze zei het gewoon eens terloops. Ik, die net zoals zoveel Vlamingen opgegroeid ben met FC De Kampioenen en ook al de herhalingen van de herhalingen heeft gezien, wou het toch wel eens meemaken om daar op de filmset rond te lopen.”

En dus schreef Peter zich in bij een bureau dat figuranten rekruteert. “Ik mocht naar een opnamedag in Lede bij Kruishoutem en was een rouwende figurant op de begrafenis van Balthasar Boma. Ik heb mijn ogen daar uitgekeken, ongelooflijk hoe het er op een set aan toegaat! Er wordt omzeggens een volledige dag gefilmd om vijf minuten beeld over te houden. Ik heb er veel toffe mensen leren kennen, ook mensen die al 25 jaar meedraaien als figurant en daar een hobby van hebben gemaakt. Het was ook leuk om Jan Verheyen eens bezig te zien, echt een toffe mens. De hele equipe telde trouwens een 70-tal mensen, zij zorgen voor de catering, technische ondersteuning of andere zaken.. Echt indrukwekkend het leven op een set. Ik heb ook nog enkele selfies kunnen nemen met de acteurs, wat al een belevenis op zich is.”

Figurant Peter Vergauwe aan de zijde van Danni Heylen, die Pascalleke speelt in FC De Kampioenen.
Figurant Peter Vergauwe aan de zijde van Danni Heylen, die Pascalleke speelt in FC De Kampioenen.© gf

Niet voor het geld

Peter was weg van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. “We kregen ontbijt en lunch. Veel mensen vragen ook of je daar een aardige frank voor krijgt? Maar neen, daarvoor moet je het niet doen. Je krijgt wel een vergoeding, maar dat is niet de drijfveer van figuranten. Het gaat over de beleving: meemaken hoe het er aan toe gaat in de filmwereld. Mensen zien vooral de mooie kant daarvan in, maar het is hard werken en veel wachten voor iedereen. Het is dus zeker niet alleen glitter en glamour”, aldus Peter. “En uiteraard hoopt iedere figurant om in beeld te komen, ook ik. Ik denk wel dat er een grote kans is dat ik effectief in beeld zal komen in Viva Boma. We zullen zien!”

Peter had de smaak te pakken en wou nog meer figureren. “Ondertussen was ik al twee keer te zien als brouwer Karel in Familie. Ik was daarin zelfs meer dan een figurant. Als edelfigurant kwam ik goed in beeld én mocht ik zelfs iets doen en iets zeggen, namelijk ‘Sorry dat ik te laat ben’. In de kerstperiode kom ik nog eens als Karel in Familie. Ook dat was een leuke ervaring, zeker omdat mijn vrouw en ik trouwe Familie-kijkers zijn. Al is een aflevering opnemen van Familie niet te vergelijken met een opnamedag voor een film als FC De Kampioenen.”

Met Tom Waes bij de opnames van de reeks Undercover 2.
Met Tom Waes bij de opnames van de reeks Undercover 2.© gf

Sympathieke Tom Waes

Ook in Undercover 2, de spannende één-reeks waarin Tom Waes de hoofdrol heeft als undercoveragent Bob Lemmens, heeft Peter gefigureerd. “De opnames daarvoor zijn al achter de rug, maar de reeks komt volgens mij pas in februari 2020 op het scherm. Het was een heel mooie ervaring. Ik mag nog niet veel verklappen, maar ik heb die dag eventjes een andere vrouw gehad én ook mijn wagen zal wellicht in beeld komen. (lacht) Ik was trouwens aangenaam verrast over hoe sympathiek en spontaan Tom Waes en Wim Willaert zijn. Dat zijn toch al straffe acteurs, maar dan zonder kapsones of allures.”

Remake Kapitein Zeppos

Wat nog op het verlanglijstje staat, willen we nog weten? “Dit jaar alvast niets meer, maar het jaar duur niet meer lang hé”, zegt Peter met een knipoog.

“Volgend jaar draaien ze een remake van Kapitein Zeppos en Carry Goossens speelt daarin de hoofdrol. Ik zal zeker bekijken of er mogelijkheden zijn. Kapitein Zeppos, dat is iets uit mijn kindertijd en dat maakt het toch wel speciaal. En al ben ik geen Thuis-kijker, ik zou toch graag eens in de meest bekeken soap van Vlaanderen willen figureren!”

Jan Verheyen: “De ideale figurant heeft geduld en is niet opdringerig”


“Als figurant kun je chance, maar ook pech hebben. Kom je in een decor terecht met 400 mensen dan ben je vooral een levend rekwisiet. Maar ben je bijvoorbeeld figurant tijdens een restaurantscène, dan heb je meer het gevoel dat je als figurant iets bijdraagt”, opent regisseur Jan Verheyen uit Ruddervoorde. Hij nam ook de regie van de vierde FC De Kampioenenfilm voor zijn rekening.

“Wat iemand een goeie figurant maakt? Goh, een goeie figurant heeft meerdere eigenschappen nodig. Wie geen geduld heeft bijvoorbeeld, moet er zeker al nooit aan beginnen. Want op een filmset moet je véél wachten. Ik raad figuranten dan ook aan om een boek mee te nemen of om met een groepje vrienden te komen. Figureren kan de ideale gelegenheid zijn om dan ook nog eens bij te praten.”

“Nog een tip: dring je als figurant niet op en wees discreet. Dat is echt het aller-vervelendste voor de regisseur en de acteurs! Haal ons niet uit onze concentratie door bijvoorbeeld te vragen om snel een foto te maken. Tenzij op het einde van een draaidag, tenminste als er geen 400 andere figuranten staan te wachten. Wie zich toch te veel opdringt, komt sowieso op een zwarte lijst terecht.”

“Ook wie denkt om zo door te breken in de filmwereld, blijft beter thuis. Ik herinner me geen enkele figurant die het tot acteur heeft geschopt enkel en alleen door te figureren. Er zullen hierop wel uitzonderingen zijn, maar ik ken ze niet. Iedereen kent de verhalen van de succesvolle acteurs die ooit begonnen zijn als ober in Los Angeles, maar vergeet vooral niet dat veel wannabe-acteurs ober zijn gebleven!” (lacht)