Peter schreef kortverhaal ‘Op hoop van zegen’: “Rouwen verdient meer aandacht”

Peter Callewaert schreef het kortverhaal 'Op hoop van zegen' ten voordele van de organisatie Beyond The Spoken. © DRD
Redactie KW

In onze westerse samenleving wordt vaak te weinig aandacht gegeven aan rouw. Dat zegt Peter Callewaert. Hij schreef met ‘Op hoop van zegen’ een kortverhaal ten voordele van de organisatie Beyond The Spoken, die met ‘Zon Dag Kind’ een afscheidsritueel ontwikkelde voor kinderen die midden in een rouw- of verwerkingsproces zitten.

Door Rik Devos

Peter Callewaert (55), vader van drie kinderen (Sam, Fien en Lotte) woont samen met zijn echtgenote Karla De Cooman in de Oude Vichtestraat (Belgiek). Hij was lange tijd medezaakvoerder van het familiebedrijf Bouwmaterialen Callewaert in Kuurne en is sinds drie jaar actief als vertegenwoordiger bij Eurabo, een zaak in ecologische bouwmaterialen. De liefde voor de natuur en het schrijven zijn twee grote passies.

“Ik was als tiener al sterk begaan met alles wat met natuur te maken heeft. Ik ben nu actief lid van Natuurpunt Gaverstreke en ben er de drijvende kracht achter de Natuur-Wonder-Wandelingen. Ook schrijven heb ik altijd graag gedaan. Blijkbaar lukte dat al aardig in mijn lagereschooltijd want ik mocht geregeld vooraan in klas plaatsnemen om mijn opstelletjes voor te lezen… Als jongvolwassene evolueerde dat meer naar poëtisch ‘puberschrijven’ (lacht). Ik ben altijd verder blijven schrijven en ben in 2015 een driejarige schrijfopleiding beginnen volgen bij auteur en schrijfdocent Tine Mortier uit Avelgem.”

“Zoals iedereen verloor ik mensen die mij dierbaar waren. Ik ben ook met zelfdoding in de familie geconfronteerd. Ik stelde telkens vast dat ik echt nood had aan actieve en bewuste rouw. Veel meer dan in mijn omgeving gebruikelijk was. Dat bleef bij mij een stuk langer hangen dan bij de meeste mensen. Zo heb ik eerst persoonlijk en alleen leren rouwen. Ik kende toen nog geen rouwbegeleidingsorganisaties of ze bestonden nog niet. Bij rouwprocessen heb ik altijd teksten geschreven over de betekenis van de overledene voor mij. Ook gedichten voor rouwkaartjes, rouwspeeches tijdens afscheidsdiensten…”

Rouwband

“Rouwen, zeg maar ‘alles waaraan je waarde toekent en hebt verloren’, krijgt in deze vluchtige tijden te weinig aandacht. Nog niet zo lang geleden droegen mensen in de rouw een rouwband of zwarte kleding. Dat gaf een duidelijk signaal aan de omgeving dat er iets ingrijpends gebeurd was… Rouw is een pijn die zich niet laat verstoppen. Rouw laat zich niet onbeperkt opzijzetten. Rouw wordt onderschat. Het lijkt wel of iedereen een perfect leventje leidt. Het kan allemaal niet geweldig, prachtig, super en cool genoeg zijn… dat laten de sociale media toch blijken…”

“Maar wat als je huisdier overlijdt? Wat als je verder moet zonder een dierbaar familielid of je beste kameraad? Wat als je te horen kreeg dat je aan een chronische ziekte lijdt? Daar moet je echt wat mee doen, maar daarover lees je niets op sociale media. Niemand deelt dat hij of zij in een rouwproces zit. We ‘moeten’ ook zo veel, op het werk en privé… Enerzijds is de balans zoek en anderzijds besteden we te weinig aandacht aan het gevoel. Als er een verlies plaatsvindt in ons leven, weten we geen raad met ons gevoel. Vandaar dat rouw de volle aandacht verdient.”

“Zo ben ik in contact gekomen met Beyond The Spoken, een werkplaats voor niet-erkend verlies die gerund wordt door Barbara Raes. Een fantastisch ‘mooi’ mens die diverse rituelen begeleidt over omgaan met verlies. ‘Zon Dag Kind’ is een rouwritueel voor kinderen van 7 tot zowat 11 jaar met een recente verlieservaring. Ze gaan aan boord van een boot en brengen de hele nacht door op zee. ‘s Morgens wordt het kind gewekt door de zonnekoningin, vertolkt door actrice Karlijn Sieleghem. Samen zingen ze de zon op.”

“Het Zon Dag Kind-ritueel kende al twee edities: in 2018 in Oostende en in 2019 in Yerseke in Zeeland (Nederland). Gedurende twee weken werd elke dag een kind of een gezin uitgenodigd om samen met de schipper, een rouwtherapeut, een muzikant en de zonnekoningin op zee te gaan en de zon te wekken. Ik was en ben nog altijd stevig onder de indruk van hetgeen ik in juli 2019 als stille getuige op de kade meemaakte bij het binnenvaren van de boot met Alexander aan het roer… De prachtige naam van de boot, ‘Op hoop van zegen’, is misschien wel een toverspreuk en is ook de titel geworden van mijn kortverhaal waarin de belevenissen van Alexander centraal staan. Het boekje is vlot lees- en begrijpbaar voor iedereen vanaf de lagere schooltijd. De illustraties zijn van Julie Maes.”

Lost & Co

“De opbrengst van het boekje gaat integraal naar Beyond the Spoken, die dit jaar een derde uitgave van ‘Zon Dag Kind’ vanuit Gent ging organiseren, maar dat initiatief door de coronaperikelen noodgedwongen moest uitstellen naar volgend jaar. Ik ben ook ambassadeur voor West-Vlaanderen van Lost & Co, een project van Kathleen Roskams dat onder de slogan ‘Geef verlies een gouden randje’ puik werk levert op het vlak van rouwbegeleiding en verliesverwerking. Zij werken met compagnons, mensen die graag iets delen met iemand die zich verloren voelt, en hebben ook een ziekte- en rouwdoos ontwikkeld. Dat vrijwilligerswerk, mensen met rouw bijstaan, heeft voor mezelf een heel helende invloed.”

‘Op hoop van zegen – Ode aan Zon Dag Kind’ kost 10 euro en kan besteld worden via peter.callewaert@skynet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier