Permekemuseum zet topstuk ‘Grote Marine’ opnieuw in de kijker

© (Foto WK)
Redactie KW

De ‘Grote Marine’, een van de meesterwerken van Constant Permeke, is vanaf deze week opnieuw te bewonderen in Permekes beeldhouwatelier in Jabbeke. Het werk zat jaren verborgen achter een muur.

Het bijna abstracte panoramaschilderij uit 1935 moest jaren terug plaatsmaken voor enkele tentoonstellingen met hedendaagse kunst. Naar aanleiding van een

collectiepresentatie in het Permekemuseum, werd het kunstwerk nu opnieuw onthuld. De Grote Marine is volgens Mu.ZEE-voorzitter Kristof Janssens een indrukwekkend pareltje. “Van zodra je het beeldhouwatelier betreedt, eist het overweldigende werk al je aandacht op. We zijn blij dat het topstuk eindelijk weer bewonderd kan worden.” Naast de Grote Marine, zijn in het beeldhouwersatelier nog heel wat andere werken van Permeke te bewonderen. Zijn hele leven was hij aangetrokken door de zee, die hij zag als een spiegel van de ziel – soms kalm, soms stormachtig. Hij had ook een boot, ‘De Zeeuw’, waarmee hij in heel Vlaanderen en Nederland op zee, over de kanalen en waterlopen voer. Het leverde de inspiratie voor tal van marines.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier