Toeristen, shoppers en Bruggelingen die van de zaterdagmarkt op 't Zand kwamen keken behoorlijk verrast op naar wat er zich afspeelde ter hoogte van de kledingzaak Brooklyn in de Noordzandstraat; één van de drukste Brugse winkelstraten. Patrick Pickart, de hypnotiseur die onder meer bekend is van televisieshows als Belgium's Got Talent en Gert Late Night, gaf er namelijk een staaltje van zijn kunnen ten beste.

Pickart is een van de performers op de groot opgevatte Nacht van de Magie op zaterdag 20 april in het Concertgebouw in Brugge. Organisator Pieter De Wulf en zijn team hadden Patrick Pickart naar Brugge laten komen en samen met kledingwinkel Brooklyn creëerden ze zo een teaser voor de grote show op 20 april.

Na enkele acts met een jongedame die al enigszins vertrouwd is met hypnose liet hij ook enkele toevallige voorbijgangers deelnemen; als om aan te tonen dat er van doorgestoken kaart absoluut geen sprake is. Pickart bracht zo een groepje mensen onder hypnose en liet ze denken dat ze een steeds grotere stapel boeken op de armen moesten torsen. Wat uiteraard bijzondere beelden opleverde.

Maar dat was nog maar het begin want even later liet hij een meisje zich doodmoe voelen en bracht hij haar zo ver dat ze in haar favoriete slaaphouding ging liggen op het trottoir. Even later ging ze zich op zijn vraag zelfs nestelen op wat zachte kussen in de etalage van Brooklyn. De steeds groter worden groep toeschouwers vond het allemaal bijzonder amusant. "Hypnose heeft alles te maken met mensen op hun gemak te stellen en met beelden op te roepen. Beelden hebben een directe impact op de hersenen en dus ook naar de handelingen", legt hypnotiseur Patrick Pickart uit.

Concentratie

"Denk bijvoorbeeld aan mensen die naar een erotische film kijken. Dat heeft ook vlug een impact op het lichaam en het handelen. Mensen moeten wel bereid zijn om onder hypnose te gaan; je kan daar heel moeilijk iemand toe dwingen. Concentratie, zowel bij mezelf als bij de persoon met wie ik dan werk, is ook belangrijk. De mensen moeten zich focussen, concentreren op de beelden die ik oproep. Het is ook wel zo dat de ene mens vlugger en gemakkelijker onder hypnose gaat dan de ander. En de omgeving speelt ook wel een rol. Hier staan we nu in een drukke winkelstraat en ik pik er toevallig wat mensen uit. Dat is helemaal iets anders, en dus wel moeilijker, dan in een zaal waar de mensen weten dat ze naar een hypnose show komen."

Pickart demonstreerde tenslotte ook nog aan de stand van de ogen hoe vlug het kan gaan om iemand in en uit hypnose te brengen. De nieuwsgierigheid was alvast gewekt bij heel wat passanten." De Nacht van de Magie, waar Patrick Pickart samen met andere grote namen uit de wereld van de magie, zoals Gili, Jamie Allan en Matt Johnson, zal optreden, heeft plaats op zaterdagavond 20 april in het Concertgebouw.

Voor alle verdere info: www.denachtvandemagie.be

(PDV)