Patrick Lefevere heeft opvallend plan B klaar als hij ooit stopt met de koers

© VTM
Redactie KW

Met een perfecte timing brengt Luk Alloo dinsdag een portret van Patrick Lefevere, de meest succesvolle Vlaamse leider van een wielerploeg ooit.

Na veertien jaar kon zijn team Deceuninck – Quick-Step zaterdag nog eens de Omloop Het Nieuwsblad winnen. Zondag eindigde een van zijn jonge wolven ook eerste in Kuurne-Brussel-Kuurne. Niks dan woorden vol lof voor de individuele prestaties én die van zijn team.

Vergeleken met andere sporten zijn wielrenners clochards

Met de pers heeft Lefevere een haat-liefde verhouding. Diplomatisch is hij zelden, hij blijft de rebel en zegt waar het op aankomt. Luk Alloo probeert tot hem door te dringen. Wekenlang heeft hij Patrick gevolgd. Naar zijn roots, naar zijn school en internaat, op kantoor en naar de Tour. Luk komt te weten wat zijn grootste ergernis is in het wielrennen. “De arrogantie van de organisatoren. Het gebrek aan respect voor de atleten. Dat uit zich in alles. Slechte hotels, slechte prijsverdeling, lachwekkend startgeld, we krijgen 48.000 euro om in de Tour de France te rijden. Vergeleken met andere sporten zijn we clochards. Er is een syndicaat voor wielrenners, die mannen rijden hier rond in een Mercedes maar doen geen kloten.”

Patrick Lefevere heeft opvallend plan B klaar als hij ooit stopt met de koers
© VTM

Het wielrennen in Vlaanderen lijkt ondenkbaar zonder Patrick Lefevere. Maar hij heeft nog altijd een verrassend plan B als hij ooit met de koers moest stoppen. “Dan begin ik een bedrijf om asbest te verwijderen op een legale en correcte manier. Er zijn teveel mensen die kanker krijgen door de vuiligheid die nog ergens rondslingert. Daar wordt veel te licht mee omgesprongen.”

Patrick Lefevere heeft opvallend plan B klaar als hij ooit stopt met de koers
© VTM

Alloo Bij Patrick Lefevere, morgen dinsdag om 21.40 bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier