Pascal Vanneste is Rekkems dorpsfiguur

Op de foto zien we Nesten en Pascal Vanneste samen met dochter Katrien, echtgenote Mauricette en zonen Bart en Henk. Stefaan en Koen ontbreken. © (Foto CB)
Redactie KW

Zondag trad Pascal Vanneste definitief toe tot de lange illustere rij van Rekkemse dorpsfiguren. Nesten toverde met rake maar speelse penseeltrekken een treffende karikatuur van de Kasteeldreefbewoner op doek.

Op 14 maart werd Pascal 85, inmiddels is hij 56 Jaar gehuwd met Mauricette Maes (81). Samen brachten ze vier zonen en één dochter groot met als bekendste gezinslid Bart alias Freddy ‘Wuk?’ Devadder. “De komiek uithangen heb ik mee van mijn vader zegt Bart wel eens”, weet Pascal, die samen met zijn vrouw figureerde in de tv-serie Bevergem waarin ook dochter Katrien een bijrolletje kreeg.

Vrijwilliger

Tijdens het allereerste wagenspel in 1973 was Pascal al van de partij, uiteindelijk acteerde hij in dertien wagenspelen, gespreid over 30 jaar. “Ik heb veel tijd versleten bij Breughel”, weet Pascal. Ooit was hij lid van een toenmalige Rekkemse toneelgroep en zetelde hij kort voor de fusie als verkozene op de scheurlijst Verjongd Rekkem in de gemeenteraad.

30 jaar lang was hij een zeer gedreven bestuurslid en uiteindelijk ook ondervoorzitter van Vakantiegenoegens, om vervolgens gedurende een tiental jaar de taak van secretaris van Okra Rekkem op zich te nemen. “Jammer genoeg hield de vereniging vorig jaar na de dood van voorzitter Gilbert Accou op te bestaan bij gebrek aan opvolging. Nu gaan mijn vrouw en ik naar Okra Lauwe.”

“Samen zijn we nog als vrijwilliger actief in WZC Maria Middelares waar we de maandelijkse kaarting organiseren. En op zondag ga ik graag te voet naar de mis om daarna een pintje te drinken in café Oud Reckem. Met Breughelkermis gaan we er ook met de ganse familie eten, het zal meteen een ideale gelegenheid zijn om mijn 85ste verjaardag te vieren”, aldus de kersverse dorpsfiguur.

Kamperen

Vorig jaar ging Pascal nog met de caravan op reis richting Normandië, dit jaar blijft hij in België en trekt hij naar de Voerstreek. “Zolang we kunnen, zullen we dat blijven doen. Ik verkies een caravan boven een hotel. Kamperen betekent vrij zijn, je bent niet gebonden aan het schema van een touroperator of aan de etensuren van het hotel.”

Vroeger gingen de Vannestes samen met de buren op reis. Met een viertal caravans en alle kinderen mee vertrokken ze in kolonne op vakantie naar Frankrijk. “Het was één grote familie, je kan je dat nu niet meer voorstellen”, mijmert Pascal. En hij gooit er nog een anekdote achter aan.

“Tijdens één van onze trips knipperden andere weggebruikers voortdurend met hun lichten. Na drie keer stoppen hadden we eindelijk door wat er aan de hand was. In onze ‘disselbak’ was er door slijtage een gat ontstaan. Onze voorraad patatten zat in die bak en dus stuiterden die één na één de weg op. We waren precies Klein Duimpje…”, glimlacht hij minzaam.

(CB- Foto CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier