Het team van BAAC Vlaanderen uit Drongen is er op zoek naar resten van de oudste bewoners van Wervik. Er zijn al sporen uit de Romeinse periode, late middeleeuwen en de Eerste of Tweede Wereldoorlog gevonden.

"Uit de Romeinse periode zijn sporen van effectief bewoning en begravingen aangetroffen", zegt archeologe Christine Swaelens. "Er zijn al enkele brandrestengraven blootgelegd. Een typische manier van begraven in de Romeinse periode. De lichamen kwamen niet zoals vandaag in een doodskist terecht. Het lichaam werd gecremeerd en er bleven botten en overblijfselen van de brandstapel achter."

© LV

Vroeger stond daar Hoeve Decuypere. "We hebben de oorspronkelijke restanten van deze hoeve aangetroffen en die kunnen dateren uit de vijftiende eeuw. Verder vonden we ook vermoedelijk een verdedigingsgracht. Hierover volgt nog een wetenschappelijk onderzoek. We vonden ook bomkraters. Het station bevindt zich hier in de buurt en het is tijdens de oorlog enorm gebombardeerd geweest. Opmerkelijk is hier alvast dat we sporen uit verschillende periodes aantroffen."

Het archeologisch onderzoek op het terrein is halfweg. Het publieksmoment lokte maar een handvol geïnteresseerden. Eerder waren al 150 leerlingen van diverse scholen op bezoek.

(EDB)

Het team van BAAC Vlaanderen uit Drongen is er op zoek naar resten van de oudste bewoners van Wervik. Er zijn al sporen uit de Romeinse periode, late middeleeuwen en de Eerste of Tweede Wereldoorlog gevonden."Uit de Romeinse periode zijn sporen van effectief bewoning en begravingen aangetroffen", zegt archeologe Christine Swaelens. "Er zijn al enkele brandrestengraven blootgelegd. Een typische manier van begraven in de Romeinse periode. De lichamen kwamen niet zoals vandaag in een doodskist terecht. Het lichaam werd gecremeerd en er bleven botten en overblijfselen van de brandstapel achter."Vroeger stond daar Hoeve Decuypere. "We hebben de oorspronkelijke restanten van deze hoeve aangetroffen en die kunnen dateren uit de vijftiende eeuw. Verder vonden we ook vermoedelijk een verdedigingsgracht. Hierover volgt nog een wetenschappelijk onderzoek. We vonden ook bomkraters. Het station bevindt zich hier in de buurt en het is tijdens de oorlog enorm gebombardeerd geweest. Opmerkelijk is hier alvast dat we sporen uit verschillende periodes aantroffen."Het archeologisch onderzoek op het terrein is halfweg. Het publieksmoment lokte maar een handvol geïnteresseerden. Eerder waren al 150 leerlingen van diverse scholen op bezoek.(EDB)