Oude binnentuin Papago herleeft als oase vol kunst

De vier kunstenaars: Ghislain De Wilde, Sabine Vanbiervliet, Joke Maes en Jan Declercq. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vier kunstenaars stellen tentoon in de oude tuin van het pand Papago in de Rijselsestraat, van 11 tot en met 13 en 18 tot en met 20 oktober. Het gaat om Joke Maes, Sabine Vanbiervliet, Ghislain De Wilde en Jan Declercq. Zij staan voor fotografie, sculpturen, keramiek en recyclagekunst.

Initiatiefnemer en Kortrijkzaan Jan Declercq vindt de bewaarde binnentuin van het ingestorte pand Papago bijzonder. “Het mooie groen, de oude bomen, het oude koetshuis en een oud gebouwtje nodigden uit om daar iets kunstzinnigs te doen in een oase van rust”, vertelt Jan (62). Hij beoefent mixed-media en grafische technieken is specialist in digitale fotografie. “Veel dingen zijn speels-creatief”, vertelt Jan, die ook modelfotografie doet. “Vrouwelijk naakt is mijn geliefkoosd onderwerp. Ik plaats het model meestal in een natuurlijke setting, een bijzondere locatie, een loft of bouwvallige ruimte of een modern strak interieur. Dit alles in het bestaand invallend licht, de meest geliefde belichtingsbron.” Zijn foto’s suggereren meestal een verhaal of een idee. “Ze laten ook ruimte voor interpretatie van de kijker. Ik ga steeds uit van eigen fotomateriaal in combinatie met primaire schilder- en tekentechnieken.”

Sabine Vanbiervliet (49) is van Kortrijk. Zij toont keramiek. “Als kind kon je mij het gelukkigst maken met een pak klei. Ik vond het fantastisch om allerlei beeldjes en constructies te maken. Nog altijd vind ik klei de meest bijzondere materie, zo toegankelijk en tactiel. Iets wat zomaar uit de grond komt en waar je een hele wereld mee kunt bouwen”, zegt Sabine. “Nu geef ik al 18 jaar les in keramiek en potten draaien voor een heel divers publiek. Het is gewoon zalig om deel uit te maken van het leerproces van mensen en de ambacht door te geven.” In haar eigen collecties bewandelt Sabine niet echt het klassieke pad. “Kleurrijk, speels, en vrolijk, zo kan je mijn werk omschrijven. Af en toe vergezeld van een verhaaltje of een vleugje poëzie.”

Grote bollen

De Kortrijke Joke ‘Inside Joke’ Maes (64) toont recyclagekunst. Verloren gewaande materialen geplukt uit hun oorspronkelijke context en geplaatst in een originele compositie, krijgen een nieuw leven. “Ze brengen eigenlijk een microverhaal in drie dimensies tot leven. Elk kijkdoosje wordt vergezeld met een bijsluiter die de toeschouwer uitnodigt om de afgedankte componenten te herkennen en hun geschiedenis in kaart te brengen.” Zo zie je onder meer een legoblokje, een radertje of een batterijtje, al dan niet met een bestaande foto van onder meer Jan Declercq. “Retro-elementen, tandraderen en leuke parels maken de juwelen en gadgets tot ware curiosa. Elk ‘Inside Joke’-artikel heeft een eigen geschiedenis, een eigen verhaal. Re-used componenten in een nieuw jasje maken van elk stuk een uniek en verrassend hebbeding, denk ik.”

Ghislain De Wilde (76) is afkomstig uit Moregem. Hij maakt monumentale schilderkunst, objecten en sculpturen. Bij zijn kunst vallen zijn kleine en grote bollen op, overgoten met lood en met een tandwiel rond. “Ik gebruik heel vaak het tandwiel als vormherhaling. Mijn sculpturen ontstaan uit twee halve bollen die niet zonder elkaar kunnen”, vertelt Ghislain. “In mijn vormgeving wil ik terugkeren naar de essentie: de bol als een kosmisch gegeven. Mijn ‘sferen’ zijn afgesloten ruimtes: als ‘habitatus’ voor een eigen ik.” De bollen hebben allemaal een naam: onder meer The lost Universe, The last Gletsjer en Ontspoord Universum. “We verlaten dagelijks onze woning om er ‘s avonds terug te keren. We wandelen in een cirkelende beweging rond ons eigen middelpunt. Dit fictief middelpunt is de plaats waar je rustig zichzelf kan zijn”, rondt Ghislain af.


De tentoonstelling is te zien in de Rijselsestraat 15.

Op 11 en 18 oktober van 18 tot 21 uur en op 12, 13 19 en 20 oktober van 14 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier