Oud-schepen Bernard Galle keert terug naar zijn eerste liefde

Rechtstaand v.l.n.r. Timothy Decoster, Bernard Galle, Frank Van Brabandt en regisseur Filip Strobbe; liggend: Fréderique Berth en zittend v.l.n.r. Katrijn Ghekiere, Annemie Van Reeth en Tineke Van Reeth. © SLW
Stefaan Lernout

Hij had het beloofd en aangezien hij een man van zijn woord is, kan het Wevelgems publiek vanaf 6 december weer genieten van Bernard Galle op de toneelplanken. De Gregoriusgilde brengt ‘Das Geestig’, meteen ook een prettig weerzien met Annemie Van Reeth.

Of het moeilijk was om hem te overtuigen? “Helemaal niet”, zegt Bernard Galle (71). “Ik had het trouwens beloofd. Eens ik de politiek achter mij zou laten, keer ik terug naar mijn eerste liefde: het toneel.”

Die liefde begon op 12-jarige leeftijd, als knaap bij de KSA mocht hij mee opdraven in het jaarlijkse theaterstuk. Vanaf zijn achttiende speelde Bernard bij Gregorius. “Ik heb er 35 stukken gespeeld. Dat is een hele periode met prachtige herinneringen: Het Koekoeksnest, Schaftijd, … Eigenlijk heb ik altijd bij Gregorius gespeeld, behalve dat ene jaar bij de openingen van de Chiro- en KSA-gebouwen op de koer. Toen brachten we ‘Zwijg Kleine’ samen met de andere verenigingen.”

Geen sleet

Bernard is gebeten door het toneel, als speler en als regisseur bleef hij actief tot hij schepen werd in Wevelgem. Evenzeer gebeten is Annemie Van Reeth (75). Ook zij keert terug naar de planken, vanzelfsprekend bij Gregorius. “We zijn beiden nog evenzeer gegrepen door de magie van het toneel als vroeger. Er zit geen sleet op”, zegt Bernard.

Het was even uitkijken of de ‘memorie’ nog wel meekon. “Eigenlijk wel, verbazingwekkend eigenlijk hoe je dat niet verleert. Ik kon het stuk praktisch van buiten toen we aan de repetities begonnen. Iedere dag een beetje oefenen, dat helpt. En het moet gezegd. Ik heb geen te zware rol, wel een plezierige”, lacht Bernard. Hoe kan het anders dan plezierig zijn in een toneelstuk met de titel ‘Das Geestig’.

Het blijspel wordt geregisseerd door Philip Strobbe. Naast Bernard en Annemie worden de rollen vertolkt door Frank Van Brabandt, Katrijn Ghekiere, Timothy Decoster, Tineke Van Reeth en Virgil Vanassche. De opvoeringen vinden plaats in CC Guldenberg op vrijdag 6 december en zaterdag 7 december, telkens om 20 uur. Op zondag 8 december start de voorstelling om 17 uur.

Tickets kosten 8 euro. Reserveren kan op nummer 0468 04 02 35 of via www.gregoriusgilde.net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier