Organisator Yves Lejaeghere nuanceert de geruchten rond afgelaste ThxVille

Redactie KW

Vorig jaar was ThxVille festival in Boom goed voor 25.000 bezoekers. Meteen een schot in de roos voor de organiserende Bruggeling Yves Lejaeghere en zijn zoon Nicolas. Dit jaar gaat het festival niet door ‘in het belang van de kwaliteit’. “Maar we zitten helemaal niet in slechte papieren, het evenement wordt alleen uitgesteld naar een latere datum”, aldus de organisator.

ThxVille zet jaarlijks een samenwerking op poten tussen verschillende bedrijven. Op die manier kunnen meer activiteiten en optredens aangeboden worden voor veel minder budget. Zo nodigen vader Yves en zoon Nicolas Lejaeghere bedrijven uit om het ‘Tomorrowland van de personeelsfeesten’ te organiseren. De eerstvolgende editie zou op 13, 14 en 15 september moeten doorgaan in Recreatiedomein De Schorre in Boom, maar het festival werd nu afgelast.

Heel wat bedrijven betaalden al een voorschot gaande van 2.500 euro tot zelfs bijna 10.000 euro. Bij de bedrijven zijn ze bang dat ze hun geld nooit terugzien. “Er is helemaal geen reden om bang te zijn”, zegt Yves Lejaeghere in een reactie aan Krant van West-Vlaanderen. “Dat het festival niet doorgaat is een beetje kort door de bocht. Het festival wordt uitgesteld. Ik begrijp dat dat voor sommige bedrijven niet leuk is. Het is alleen een kwestie van een beetje geduld hebben. Maar er komt een kwalitatief evenement, net zoals dat bij de vorige vier edities het geval was.”

Geen geld terug

Momenteel wordt uitgekeken naar een nieuwe datum voor het evenement. Er wordt gedacht aan mei of september 2020. Enkele bedrijven lieten ondertussen weren dat ze hun voorschot terug willen zien. “De overeenkomst die we sloten met de bedrijven blijft geldig”, duidt Lejaeghere. “Momenteel gaat het over een drietal bedrijven van de 60 bedrijven die ingeschreven zijn die hun geld terug vragen. We gaan nu in samenspraak met de 60 ingeschreven bedrijven een nieuwe datum prikken. We hebben met die bedrijven een engagement afgesloten om dat evenement te organiseren en het evenement komt er ook. Wij houden ons dus aan onze kant van de overeenkomst. Maar geld terug geven is in principe niet aan de orde. Juridisch gezien gaat dat niet.”

“Als er natuurlijk een bedrijf is die echt, maar dan ook echt niet kan op de nieuwe datum, dan gaan we met die mensen wel aan tafel zitten. De bedrijven die een voorschot betaalden zullen het saldo moeten vereffenen eens het volgende evenement vast staat. Weet je, ik heb 20 jaar lang Open Bedrijvendag georganiseerd en ook daar kreeg ik met twee uitgestelde data te maken. Dat hoort nu eenmaal bij evenementen organiseren. Elke organisatie kreeg daar ooit al eens mee te maken.”

Te weinig inschrijvingen

Het evenement zou in eerste instantie plaats vinden op het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Van die plannen wordt nu afgeweken. “Er wordt uitgekeken naar een nieuwe locatie. De Schorre is niet meer aan de orde omdat de kost van opbouw daar te hoog is. Daar moet men starten met een weide. Er is niets van voorzieningen aanwezig op het domein. Daarom kijken we nog uit naar een alternatieve plaats waar de basiskosten lager liggen, maar waar het evenement geen kwaliteit verliest. Ook dat vormt een obstakel om het festival in september 2019 te laten doorgaan.”

De locatie, samen met de te weinig inschrijvingen doen ons het evenement met spijt in het hart uitstellen. Ik had ook liever gehad dat we 30.000 inschrijvingen meer hadden gehad, maar de zaken liggen nu eenmaal anders. We zijn nu op zoek naar nog een 30-tal extra bedrijven voor de volgende editie“, aldus Lejaeghere.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier