Optreden van Italiaans dansgezelschap wordt familiefeestje in Izegem

© (Foto IB)
Redactie KW

Donderdag 19 en vrijdag 20 maart staat de internationaal gerenommeerde Italiaanse ‘imPerfect Dancers Company’ in Cultuurhuis De Leest met de dansvoorstelling ‘Anne Frank, Words from the Shadows’ “Een uniek optreden van een dansgroep die al over de ganse wereld toerde”, zegt Geerwin Vandekerkckhove van De Leest. “De groep heeft bovendien een link met Izegem omdat artistiek leidster Ina Broeckx een nichtje is van Hugo Deruytter, de echtgenoot van onze schepen Tom Verbeke.”

“Heel toevallig vernam ik van Tom en Hugo dat zij de ‘imPerfect Dancers Company’ kenden”, vervolgt Geerwin. “Eén van de twee artistieke leiders, die ook de stichters zijn van de dansgroep, is de Vlaamse uit het Antwerpse afkomstige Ina Broeckx, een nicht van Hugo. Zij is al 24 jaar de dans- en levenspartner van de Italiaan Walter Matteini met wie ze de imPerfect dancers oprichtte.”

“Ina is afkomstig van Turnhout en is de dochter van mijn moeders zuster”, zegt Hugo Deruytter. “Heel wat van mijn familieleden wonen trouwens in het Antwerpse. Naar de voorstelling van vrijdag komt de familie uit het Antwerpse kijken. Tom en ik organiseren die dag een soort familiefeest in Izegem. We bezoeken onder andere het museum Eperon d’Or, eten iets samen en gaan ‘s avonds kijken naar de dansvoorstelling in De Leest. Het wordt een geweldig familiefeest.”

Unieke kans

“Geerwin en zijn team in De leest zijn uiteraard in de wolken. “Een dergelijke voorstelling naar in De Leest brengen is een unieke kans voor iedereen die een keer wil kennismaken met zo een internationaal gezelschap dat als dansend hulde brengt aan Anne Frank.”

Ina Broeckx woont sinds september 2000 in Italië. “Daarvoor danste ik in gerenommeerde dansgezelschappen zoals het Nederlands Danstheater in Den Haag, Le Centre Choréographique National de Tours, l’Opera de Lyon, Aterballetto in Italië en… Les Ballets de Monte-Carlo waar ik mijn Italiaanse partner Walter Matteini leerde kennen. Ondertussen zijn we al 24 jaar samen en in die jaren was het zeker niet evident om een keer bij familiefeesten in Vlaanderen te zijn. Danser hebben meestal geen nine to five-job en we trainen en treden vaak op dagen op dat de familie feest. Vorig jaar nog trainden we zelfs op Kerstdag voor een voorstelling in Madrid op tweede Kerstdag. Gelukkig heb ik een fantastische familie die daar altijd begrip voor heeft.”

De ‘imPerfect Dancers traden a l op in Noord- en Zuid-Amerika, in diverse Europese landen, in Armenië en Rusland. “En nu eindelijk eens in mijn thuisland, iets waar ik al lang van droomde. Daarom ben ik Geerwin, Tom en Hugo zo dankbaar dat ze onze compagnie die kans geven. Ik zal jammer genoeg niet zelf op het podium staan. Eind januari onderging ik een spoedoperatie en kreeg van de chirurg nog geen toelating om te dansen. Maar ik ben apentrots dat het publiek uit de regio Izegem nu de kans krijgt om onze compagnie aan het werk te zien. Ik denk dat ik meer stress zal hebben dan als ik zelf op het podium zou staan. En ik kijk er uiteraard ook echt naar uit om mijn neef Hugo terug te zien en een heleboel selfies nemen.”

Anne Frank

De dansproductie ‘Anne Frank, Words from the Shadows’ neemt het publiek mee naar de periode na de bevrijding van Auschwitz tijdens Wereldoorlog II, toen de vader van het Joodse meisje Anne Frank terugkeerde naar het achterhuis in Amsterdam. Hij kreeg als enig overlevende van zijn gezin het dagboek van zijn dochter. Een dagboek dat ons uitnodigt om na te denken over één van de donkerste perioden in onze geschiedenis. Een dagboek dat ons waarschuwt voor de gevaren van ‘intolerantie’, een thema dat nog steeds relevant is.

“Onze choreografische taal is intens fysiek en atletisch en hangt af van onze zoektocht om de menselijke ziel in al zijn verschillende facetten te verkennen en te begrijpen”, vervolgt Ina Broeckx. “De keuze van onze thema’s wordt altijd geleid door afweging van verschillende factoren: hun culturele diepgang, hun potentieel om te worden ontwikkeld op een originele en moderne manier, hun artistieke interesse en de emoties die ze oproepen.”

Tickets

De ‘imPerfect Dancers Company’ brengt ‘Anne Frank, Words from the Shadows’ op donderdag 19 en vrijdag 20 maart om 20 uur in De Leest. Tickets kosten 20 euro en zijn te verkrijgen aan de balie van De Leest of via de website www.deleest.be.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier