Openbare Bibliotheek Brugge digitaliseert 250.000 Brugse krantenbladzijden

© Benny Proot
Redactie KW

De Openbare Bibliotheek Brugge heeft een aanzienlijk deel van haar collectie historische kranten gedigitaliseerd.

Bij de persvoorstelling bracht Hedwig Dacquin, voormalig hoofdredacteur van Brugsch Handelsblad, een uiteenzetting over de geschiedenis van het Brugse perslandschap. Sinds de onafhankelijkheid van België in 1830 zijn er in Die Scone meer dan honderd dag- en weekbladen verschenen. Hiervan heeft de Openbare Bibliotheek Brugge er 64 bijna volledig in haar bezit. Dacquin hing een tweeledig beeld van het plaatselijke perslandschap op. Decennia lang heerste de verzuiling en bewezen kranten vooral lippendienst aan het eigen grote gelijk, pas in de jaren ’80 deed het pluralisme zijn intrede. Vandaag stelt Dacquin, mede door de doorgedreven commercialisering, een enorme verschraling van het aanbod vast. Opmerkelijke oneliner: “Journalistiek is altijd slavenwerk geweest.” Daarom staat de digitalisering van het Brugse krantenarchief voor hem synoniem voor “een digitale ode aan de journalist.”

“Voordelen zijn legio”

Op www.historischekrantenbrugge.be kun je voortaan 250.000 pagina’s uit negen kranten lezen. Het gaat om Brugsche Gazette, Gazette van Brugge, ‘t Jaer 30, ‘t Jaer 70, Journal de Bruges, Journal de Département de la Lys, La Patrie, Stadsbode en De Westvlaming. “Kranten zijn dagbladen en dus niet gemaakt om eeuwen mee te gaan”, merkt Koen Calis, bibliothecaris-coördinator van de Brugse bib, op. “Kranten bewaren is geen wissewasje. Niet enkel gebruikers brengen schade toe aan de kranten, ook omgevingsfactoren zoals licht, vochtigheid en temperatuur doen dat. De voordelen van een online krantenbank zijn dan ook legio: kranten worden voor iedereen ontsloten, dankzij de OCR-technologie kun je er veel eenvoudiger zaken in opzoeken en vertonen, in tegenstelling tot hun papieren originelen, en er is helemaal geen slijtage na veelvuldig raadplegen.”

Op de derde verdieping stockeert de Openbare Bibliotheek Brugge alle kranten. Bedoeling is dat er volgend jaar nóg eens 100.000 bladzijden gedigitaliseerd worden.

(SVV – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier