Op verkenning door Depart: “Fuifzaal? Megagroot maar ook supergezellig”

Vrijdagavond opent de nieuwe evenementenzaal Depart haar deuren. Onze Jasmien mocht al even binnenpiepen. © JA
Redactie KW

Op vrijdagavond 1 september betreden de eerste feestvierders de vloer van de gloednieuwe evenementenhal Depart op Kortrijk Weide. De eerste pintjes moeten worden getapt, de eerste platen gedraaid en de spots moeten in de juiste richting hangen. “Het komt allemaal goed”, verzekert Hans Vandenberghe van het Event-huis.

Maandagmorgen 9 uur. Nog vier dagen en twaalf uren voor de nieuwe evenementenhal Depart de deuren opent. Vanuit de Magdalenastraat kom je gemakkelijk het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide binnen. In en rond CVO Miras op het Nelson Mandelaplein is er al volk op de been en midden de bouwwerf die het plein nog is, prijkt de vlag van JC Tranzit. Zo vinden kinderen en jongeren tijdens de laatste vakantieweek de weg naar het jeugdcentrum.

Arbeiders plaatsen met grote nauwkeurigheid blokken beton met behulp van elkaar en hun kranen. Elders graaft een machine in de kiezels en rood-witte linten moeten passanten verwittigen dat het hier en daar oppassen geblazen is. Dat er nog veel werk aan de winkel is, blijkt wanneer zelfs uit de open rioolputten stemmen klinken.

De bar die net als de zaal in twee delen gesplitst kan worden.
De bar die net als de zaal in twee delen gesplitst kan worden.© JA

Maar wanneer je het laatste gebouw in de rij en ook het meest nieuwe bereikt, zijn de toekomstige niveaus van het nieuwe plein al duidelijk zichtbaar. Voor de opvallende, rode gevel van evenementenhal Depart is er een mooie, open ruimte klaar. De betonnen platen blinken zelfs nog een beetje.

“Tegen vrijdag staan hier de fietsenstallingen. Parkeren kan op Kortrijk Haven en een rode loper zal de mensen naar hier leiden. Fietsers rijden vanuit de Magdalenastraat het plein op tot aan de voordeur. We hopen natuurlijk op veel fietsende bezoekers“, zegt Hans Vandenberghe van het Event-huis, de ploeg binnen het Stadsontwikkelingsbedrijf dat instaat voor de verhuur van Depart.

“Vrijdag is D-day voor ons” – Hans Vandenberghe (Event-huis)

De bouw van Depart is er gekomen omdat de stad nood had aan een nieuwe locatie voor evenementen. Vooral jongeren wisten met hun fuiven niet goed waar ze terecht moesten. Depart sluit naadloos aan op JC Tranzit, ze worden dichtste buren. Het is dan ook een logische keuze dat Depart op vrijdagavond 1 september zijn eerste bezoekers ontvangt met een openingsfuif. Maar voor een gloednieuwe locatie waar nog nooit een pint werd getapt of muziek door de luidsprekers klonk, is dat natuurlijk een spannende zaak. “Het zal een hele drukke week worden“, voorspelt Hans. “Vrijdag is D-day voor ons”, zegt hij bewust of onbewust verwijzend naar de naam van het gebouw.

De zaal bij het binnenkomen met zicht op de bar en het talud boven de bar dat naar de toiletten leidt.
De zaal bij het binnenkomen met zicht op de bar en het talud boven de bar dat naar de toiletten leidt.© JA

Safe Party Zone

In de ochtendzon en vanop een afstand bekeken komt de architectuur van Depart mooi tot zijn recht. Voorlopig verhinderen kleurrijke afvalcontainers nog het zicht op de inkom van de zaal maar onder het afdak dat langs de gevels loopt, werkt de verlichting al naar behoren. Boven de hoofdingang piepen stijlvolle ledlampjes tussen de metalen rasters.

De stad promoot de zaal ook voor optredens, lezingen en quizzen

In de inkomhal is de structuur van het dak van de oude loods behouden, de deur met de verbinding naar JC Tranzit is op slot. “Hier komt de vestiaire en er is een ruimte voor EHBO en het Rode Kruis”, toont Hans. “Morgen (dinsdag, red.) wordt het inkomsysteem geïnstalleerd. Zo zullen er verschillende ingangen zijn voor wie aan de kassa tickets koopt of voor wie print-at-hometickets meebrengt.”

Depart wordt ook een Safe Party Zone. Op alle evenementen die het logo van Safe Party Zone dragen moet je je identiteitskaart bij hebben. Bezoekers stoppen hun identiteitskaart in een elektronische lezer en krijgen een groen of rood teken. “Dat doen we om de continuïteit van ons inkombeleid te verzekeren want er zijn verschillende organisaties die de zaal huren. Mensen die het bijvoorbeeld de week voordien te bont hebben gemaakt op een Chirofuif, komen er een week later niet meer in op de scoutsfuif.”

Hans Vandenberghe van Event-huis.
Hans Vandenberghe van Event-huis.© JA

Bezoekers gaan eerst een tussenruimte door vooraleer ze de grote zaal betreden. Daar is een trap die voorzien is van een hek dat op slot kan. De trap leidt naar de foyer, een kleine zaal met bar en de loges op de derde verdieping. In de foyer hangt de geur van lijm nog in de lucht. Toch is het gebouw een oase van rust in vergelijking met het lawaaierige Nelson Mandelaplein.

Maximaal 1.500 bezoekers

Waar het allemaal om draait is de hal zelf. Een groep werkmannen heeft zich verzameld voor de eerste schafttijd van de dag, wat verderop zijn twee collega’s in overleg. Werkliften, stellingen en isolatieplaten staan of liggen verspreid in de zaal. Maar het is af, de hal oogt fris en bestaat uit een tijdloos beton. “Boven de ruime bar is een talud waar toegang is tot de toiletten. Het is een beetje het principe van zien en gezien worden“, legt Hans uit. “Aan de overkant kijken de foyer en de twee loges uit over de zaal.”

De evenementenhal kan maximaal 1.500 bezoekers ontvangen. Maar de zaal schikt zich ook naar kleinere groepen vanaf 250 personen. In de volksmond zal Depart gauw de titel fuifzaal krijgen door de grote band met de jeugd. Toch promoot de stad de zaal ook voor quizzen, minibeurzen, optredens en lezingen. “We hebben ondertussen al heel wat aanvragen binnen voor zittende diners”, vertelt Hans. “Als je kijkt naar de bar zie je dat die uit twee identieke delen bestaat, ze zijn elkaars spiegelbeeld. Door middel van stellingenbouw kunnen we een barrière leggen en de zaal in twee delen.”

“Je kan aan de afwerking zien dat het niet louter om een fuifzaal gaat. Er zitten bijvoorbeeld ramen in want tijdens een beurs is daglicht welkom. Maar er zijn rolluiken voor evenementen waarop het licht beter buiten blijft. Ook de akoestische wering aan het plafond is niet in het zwart maar heeft een lichte kleur, dat maakt het aangenamer vertoeven tijdens andere evenementen dan fuiven of optredens.”

Het zicht vanuit de loge.
Het zicht vanuit de loge.© JA

Motors voor de koelcellen

Aan de bar valt nog niets te drinken. “Woensdag wordt alles geleverd. Achter de bar zijn er twee koelcellen en zo komen we bij een van de twee meest kritieke punten van deze week; de motors van de koelcellen. Die moeten nog geïnstalleerd worden. Maar alles is ingepland en het gaat lukken.” Het andere cruciale punt is de wateraansluiting in de kelder. Enkel daar zijn installateurs nog met verschillende machines in de weer.

Natuurlijk zijn er ook nog heel wat kleine afwerkingen die achteraf zullen gebeuren, zoals de liftdeur die nog geschilderd moet worden.” Wat wel al een opvallend likje verf kreeg, zijn alle toiletruimtes. Tussen het vele grijs van beton en stenen springen de petrolblauwe muren van de sanitaire delen in het oog. Wie hoogdringend moet, zal er dus niet naast kunnen kijken. Achter veel deuren schuilen hallen en trappen waar de meeste bezoekers nooit zullen komen. Ze leiden naar de kelders, de loges, de artiesteningang, de poort voor de brouwer of de indrukwekkende kamer waar de ventilatiesystemen samenkomen.

“Mensen die het de week voordien te bont hebben gemaakt op een Chirofuif, komen er een week later niet meer in op de scoutsfuif”

Dat het op 1 september zal knallen, zullen de eerste bezoekers geweten hebben. “We willen de zaal vrijdag in al haar glorie tonen. Straks hebben we nog een afspraak met de klank- en lichtfirma. We hebben videokunstenaar Thomas Debels van Thelooca gevraagd om pixelmapping te doen. Tijdens de fuif zullen drie projectors bewegende beelden projecteren op de muren.”

Depart is met zijn vele mogelijkheden de naam evenementenhal waardig, toch behoudt de zaal een zekere gezelligheid. En dat is een niet te missen troef op feestjes, groot of klein. De openingsfuif van Depart zal het begin zijn van een mooie en spannende reis door en voor Kortrijk.

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier