Op het Vlot met Bart Vansevenant: “Van het Beleg van Oostende tot fake news”

Bart Vansevenant bij Fake Monuments van Enrique Marty in het plantsoen van het Marie-Joséplein: een knipoog naar het Beleg van Oostende. (Foto ML)
Redactie KW

Drie jaar nadat De Zee van Jan Hoet Oostende van kust- tot kunststad opwaardeerde, dobbert Het Vlot van Jan Fabre vanuit Mu.ZEE langs onverwachte locaties van Mariakerke tot aan de oosteroever. De Zeewacht nodigde een aantal Oostendenaren uit die zich lieten inspireren door werk van een van de meer dan 70 kunstenaars van dit cultureel-toeristisch evenement, dat nog tot 15 april loopt. Deze week neemt Bart Vansevenant ons aan boord.

Bart was regioverantwoordelijke Oostende voor VOKA en is momenteel manager kennis, advies en belangenbehartiging bij VOKA West-Vlaanderen. Hij koos voor het kunstwerk van de Spaanse kunstenaar Enrique Marty op het Marie-Joséplein. “De kunstenaar roept een soms vergeten en bloedige episode op van onze geschiedenis: het beruchte Beleg van Oostende (1601-1604), waarbij aan beide zijden tienduizenden doden vielen. Oostende werd zelfs vergeleken met Troje. Marty plaatste drie beelden die o.a. de hertog van Alva en de veldheer Spinola afbeelden in minder klassiek-deftige houdingen. Zo zien we ook een vos, die voor Spanje model staat, en verlekkerd kijkt naar een haan in een boom, symbool voor Oostende”, vertelt Bart. “Marty noemt dit Fake Monuments omdat iedereen uit eigen belang de geschiedenis achteraf op zijn manier gaat interpreteren, zoals het fake news vandaag.”

“Het Vlot is een interessant maar niet altijd makkelijk kunstevenement. Maar wat ik apprecieer aan Het Vlot, is de duidelijke link met Oostende en haar geschiedenis. Daarbij nodigt Het Vlot je uit tot een ontdekkingstocht door de kunst en door de stad. De expo zit niet vast aan een museum. Zo leer je kunst ook door gewenning te appreciëren. Dankzij Het Vlot, The Crystal Ship, Beaufort 2018 en de erfenis van Ensor en Spilliaert profileert Oostende zich veruit als de enige cultuurstad aan zee.” (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier