Op Het Vlot in Oostende met Nadia Stubbe

Nadia Stubbe bij het werk van Alex Van Warmerdam. (Foto ML)
Redactie KW

Drie jaar nadat De Zee van Jan Hoet Oostende van kust- tot kunststad opwaardeerde, dobbert Het Vlot van Jan Fabre vanuit Mu.ZEE langs onverwachte locaties van Mariakerke tot aan de oosteroever. De Zeewacht nodigde een aantal Oostendenaren uit die zich lieten inspireren door werk van één van de meer dan 70 kunstenaars van dit cultureel-toeristisch winterevenement van vzw De ZEE en Toerisme Oostende. Deze week neemt Nadia Stubbe ons aan boord.

Nadia koos voor het panoramische schilderij van de Nederlandse film- en toneelregisseur, schrijver en dichter Alex Van Warmerdam. Speciaal voor Het Vlot leverde hij het cinematografisch doek in acryl en zonder titel: twee heren van middelbare leeftijd met aktetas wachten op een design vlot alsof de watertaxi ieder moment kan opdagen!

“Het immense werk sprak me wel al direct aan”, zegt de bibliotheekmedewerkster bij het bewaarfonds Ostendiana en secretaris bij Heemkring De Plate. “Maar pas na er twee of drie keer geconcentreerd voorbij te hebben gewandeld, viel me de filmische kracht van het doek op. Hoe langer ik er op die manier naar keek, hoe meer het schilderij tot leven kwam in al haar dimensies en hoe het beeld een virtuele realiteit werd. Wie het schilderij zonder titel van rechts naar links in zich opneemt, ervaart dat het afgebeelde vlot zelf een andere dimensie krijgt naargelang de plaats waar je staat; net trouwens als de mysterieuze doos op het vlot. Ook de blik van de twee ‘schipbreukelingen’ verandert naargelang het standpunt van de toeschouwer vóór het werk. Opeens kijken ze een andere kant op. Maar ook de deinende golven geven, ondanks hun sober kleurenpalet, toch diepte en dynamiek aan het kunstwerk dat een grote eenzaamheid uitstraalt.”

Nadia leert er alvast uit dat we ons als toeschouwer veel meer moeten bewegen ten opzichte van de kunstwerken in musea. Dan pas gaan we er veel meer in ontdekken. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier