Oostendse concertorganisatoren wachten nog even af

Niko (links) en Pieter zagen heel wat concerten verplaatst worden naar volgend jaar. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostendse concertorganisatoren Niko Geldhof en Pieter De Wulf reageren op de aanpassing van de afstand in de cultuurcentra. Beiden moesten heel wat concerten verplaatsen. “Het blijven onzekere tijden”, klinkt het.

Oostendenaar Pieter De Wulf organiseert al jaren concerten en shows in Vlaanderen als zaakvoerder van Groep24 (Comedyshows, Promobom, Nicolas, Show-Time) en moest zowat 100 shows verplaatsen naar een andere datum. “De meeste shows werden verschoven naar volgend jaar”, zucht Pieter.

“Maar nog steeds is er onduidelijkheid. Akkoord, we mogen nu wel meer mensen toelaten in de zalen, maar dan nog ligt het moeilijk. In het Kursaal bijvoorbeeld mag men sinds 1 september iets minder dan 800 mensen in de zaal plaatsen, maar dat is nog niet de helft van de normale capaciteit.”

Twee optredens per avond

“Als we evenveel moeten betalen voor de zaal en ook de artiest drukt zijn prijs niet, dan kunnen we de prijs voor een ticket toch niet verdriedubbelen? Al zijn er wel artiesten die dan twee keer optreden die avond waardoor je het dubbele aan capaciteit bekomt, maar dan nog blijft het moeilijk. Of er voor het einde van het jaar nog shows komen? Dat valt af te wachten.”

“De vraag is of mensen wel geneigd zullen zijn om met 1.000 andere mensen in een zaal te gaan zitten in deze tijden”, pikt Niko Geldhof in. Ook Niko organiseert concerten met Concerten aan Zee.

“Volgens mij staat men daar niet voor te springen. Ik zag een 25-tal concerten verplaatst worden naar volgend jaar, maar bij het merendeel waren we de promotiecampagne al gestart nadat de Veiligheidsraad de vorige keer het licht op groen had gezet. De regelgeving werd kort voor de start van het eerste concert aangepast en we zagen alle harde werk verloren gaan. Er waren flyers en affiches gedrukt, maar die mochten we allemaal weggooien.”

Moeilijke winter

Pieter heeft 13 mensen in vast dienstverband en beleefde een zware periode van maart tot nu. “Gelukkig hebben we ons voor het merendeel toegespitst op het hele Monopoly-verhaal. Dat zorgde ervoor dat we met ons bedrijf konden overleven. We maken geen winst, maar we draaien en dat is voorlopig het allerbelangrijkste.”

“Weet je: tijdens de zomermaanden zijn er veel andere zaken om je mee bezig te houden. Je kan naar het strand, je kan barbecueën,… Tijdens de wintermaanden liggen de zaken anders, dan zijn er veel minder ontspanningsmogelijkheden. Het is koud en mensen zoeken andere opties om hun vrije tijd te benutten. Dan is een concert een van de opties. Maar zoals Niko zei blijft het afwachten of mensen daadwerkelijk naar de concerten zullen komen”, aldus Pieter.

“Ik heb gelukkig geen mensen in dienst, anders was het ook voor mij catastrofaal geweest. Ook wij zullen voorlopig afwachten en zien wat de tijd brengt. Bij de minste heropflakkering is onze sector de eerste die er zal moeten aan geloven”, besluit Niko.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier