Oostends kunstenaar August Michiels krijgt eigen plein in Oostende

Eerste schepen Björn Anseeuw en schepen van Cultuur Bart Plasschaert onthullen het naamplaatje van het August Michielsplein in aanwezigheid van de weduwe en de twee zonen van de kunstenaar.
Redactie KW

Het plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Koninginnekerk in de wijk Mariakerke krijgt daarmee voor het eerst een officiële naam.

August (Gust) Michiels is een Oostendse beeldhouwer, etser, schilder, tekenaar en keramiekkunstenaar. Hij werd in Oostende geboren in 1922 en overleed er in 2003 op 81-jarige leeftijd.

Vissersvrouwen aan station Oostende

Op verschillende manieren blijft Gust aanwezig in het Oostendse straatbeeld. Zo is het wapenschild op het Oostendse Stadhuis van zijn hand. Het meest gekende werk van de kunstenaar zijn de beelden van de vissersvrouwen op het Stationsplein. De beelden werden jaren geleden weggehaald omdat het station en het plein gerenoveerd werden. “Die renovatie is nog steeds aan de gang. De beelden worden na de werken terug geplaatst waar ze horen“, zegt Björn Anseeuw (N-VA), schepen van openbaar domein van de stad.

“Gust was een kunstenaar die een eigen stijl heeft ontwikkeld en een eigen symboliek heeft ontworpen waaraan hij trouw bleef. Gust bracht verschillende elementen die de sfeer van Oostende uitademen. Als kunstenaar bracht hij steeds zijn band met de vissers en met de vissersvrouwen tot uitdrukking. Zijn werk ademt een intense verbondenheid met de zee en de natuur uit.”

Huldiging met familie August Michiels

Die verbondenheid was er ook met de wijk Mariakerke. De kunstenaar woonde en werkte vele jaren in de buurt van de Nieuwpoortsesteenweg. Ook in de Onze-Lieve-Vrouw-Koninginnekerk zijn vijf werken van Gust aanwezig. Hij maakte voor de kerk vier keramieken heiligbeelden en een kruisbeeld.

Zo’n 75 buurtbewoners waren aanwezig tijdens de officiële huldiging van het plein op zaterdagmorgen 30 maart. Ook de weduwe van August, Denise Vanthuyne (92) was aanwezig, zichtbaar geëmotioneerd. Naast de weduwe waren ook zijn twee zonen, Dirk (62) en Jan (66) aanwezig.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier