Oostends jeugdhuis lanceert eigen platenlabel ‘Grof Zoet’

Het team van Grof Zoet met centraal Charlotte Nierynck, met de eerste plaat van Vaginas, what else? (foto GLO)
Gillian Lowyck

Er beweegt iets op muzikaal vlak in Oostende. Nadat de stad er enkele weken geleden nog maar een platenwinkel bij kreeg, komt er nu ook een platenlabel. Met Grof Zoet wil jeugdhuis OHK niet alleen jongeren de kans geven om een plaat op te nemen, maar alle Oostendse bands met talent. “De Oostendse scene leeft!”

Jeugdhuis OHK in de Christinastraat heeft sinds kort weer een eigen opnamestudio. “In 2005 hadden we al een studio, maar die werd niet meer voor opnames gebruikt. Omdat we de ruimte hadden, leek het ons logisch om er opnieuw in te investeren”, zegt Pieter-Jan Tavernier, medewerker van het OHK en ook organisator van Rock Zerkegem.

Het jeugdhuis kreeg een subsidie van de Vlaamse overheid en gaf de studio een grondige update. Het platenlabel Grof Zoet was geboren. “Die naam? Daar hebben we toch een tijdje over nagedacht”, lacht Pieter-Jan. “We wilden iets dat met de zee te maken had, maar ook nog altijd dat Oostendse ruwere kantje. Het bekt goed en in het dialect kan je het van twee kanten bekijken.”

De studio is dan wel in een jeugdhuis gevestigd, toch staat Grof Zoet open voor alle bands. “We willen hier een plek voor Oostendse bands creëren. Er is heel veel potentieel, maar we merken dat de bands niet altijd de weg vinden om buiten Oostende op te treden. Onze hoop is dat de bands samen naar buiten kunnen treden en op termijn optredens in pakweg Gent of Brussel vastleggen. De Oostendse scene leeft! Dat willen we hier ondersteunen.”

Vinyl

Je hoeft geen bepaald genre te spelen om naar de studio van Grof Zoet te trekken. “We staan open voor alles. Op voorwaarde dat het goed is. Maar pas op, bands die nog niet helemaal klaar zijn om in de studio te trekken, kunnen ook bij ons terecht. Daar hebben we een aparte jongerenwerking voor.”

Ondertussen is de eerste plaat alles wordt op vinyl uitgegeven van Grof Zoet een feit. De eer is voor de Oostendse band Vaginas, what else? “Wij gaven ons eerste optreden ooit in het OHK”, zegt Charlotte Nierynck van de band. “We speelden één nummer en als bis speelden we hetzelfde nummer opnieuw. Dat we nu hier onze eerste plaat uitgeven, is dus logisch. Het is de geboorteplek van onze groep.”

OHK staat in voor professioneel materiaal in de studio, de technici worden extern gezocht. “Dat hangt af van welk genre de band in kwestie speelt”, klinkt het. “Een externe persoon zal veel meer knowhow hebben.”

Leuke extra: wie de studio wil huren, moet daar niets voor betalen. “We willen de Oostendse bands echt wel een serieuze boost geven”, zegt Tuur Soete van het OHK. “Hoe meer bands elkaar vinden op ons label, hoe beter. Een scene die elkaar ondersteunt, dat is het doel.”

Grof Zoet organiseert een officiële lancering van het label op zaterdag 26 oktober in het OHK. Vaginas, what else? en The Nealions treden op. Alle platen van Grof Zoet zullen te koop zijn in het jeugdhuis zelf, het Compact Center en Retro Shack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier