Oostendenaar Bavo Defurne verfilmt Kartonnen Dozen van Tom Lanoye

Bavo Defurne. © Pieter Clicteur
Gillian Lowyck

Oostendenaars Bavo Defurne en Yves Verbraeken gaan de roman Kartonnen Dozen van Tom Lanoye verfilmen. “We zijn apetrots”, klinkt het.

Eerder maakten Bavo Defurne en Yves Verbraeken al Noordzee, Texas en Souvenir. Kartonnen Dozen van Tom Lanoye is sinds de verschijning in 1991 uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners waaraan de jonge auteur zich vergaapt, en de stripverhalen waarmee hij zijn ogen kapot leest.

“Intens, knullig, ontroerend… eerste liefde blijft ons inspireren. Kartonnen Dozen van Tom Lanoye vinden we een topper in het coming-of-age genre. Brutaal, romantisch, vaak knotsgek, een meesterwerk dat een verfilming waard is”, laat Bavo Defurne weten. “We zijn dan ook apetrots dat Tom Lanoye ons de toelating heeft gegeven om Kartonnen Dozen te verfilmen. Er is nog werk aan de winkel, en team Bavo en Yves is er volop mee bezig!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier