Oostende wordt mekka van de tekenkunst tijdens Drawing Days

Kunstenaarskoppel Jill en Korneel zetten samen met heel wat ander tekentalent hun deuren open tijdens Drawing Days. © JGO
Redactie KW

Na Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt is het dit jaar de beurt aan Oostende om gedurende drie dagen te worden overgeleverd aan het internationale tekenfestival ‘Drawing Days’. Drie dagen lang verandert de stad aan zee in het mekka van de tekenkunst. Een hele rist tekenaars zwaait de deuren open om de bezoeker een blik te gunnen in de werkplaats. Zo ook het kunstenaarskoppel Jill Vandorpe (29) en Korneel Detailleur (32), bij wie we vooraf al eens een kijkje mochten nemen.

Jill en Korneel vonden een tweetal jaar geleden hun droomhuis in Oostende. “Ik ben van Brugge en Korneel is van Gistel, we leerden elkaar kennen in Gent toen we beiden aan het KASK studeerden. We zijn er, zoals zoveel West-Vlamingen, natuurlijk ook lange tijd blijven wonen”, zegt Jill. “Toen we beslisten een huis te kopen en de prijzen in Gent zagen, zijn we beginnen te zoeken in onze geboortestreek. Ons oog viel al snel op dit rijhuis met een authentiek en uitstekend bewaard interieur. Bovendien wilden we ook beide een ruimte om in te werken. En ik wilde ook graag een tuin. In Gent zou een dergelijk huis voor ons onbetaalbaar geweest zijn”, bekent Korneel. “Bovendien hebben we hier alle twee grootouders en ouders wonen dus de band met Oostende was zeker al aanwezig”, vult Jill aan.

Naast betaalbare woningen heeft Oostende nog troeven voor jonge mensen. “De zee blijft natuurlijk een grote aantrekkingskracht, hoe cliché dat ook moge klinken. In feite kun je zeggen dat we de iets grotere stad Gent, met alle voordelen, hebben ingeruild voor een iets kleinere stad mét zee. Want in vergelijking met Brugge is Oostende veel meer een echte stad waar vooral in de zomer op cultureel vlak enorm veel te doen is”, aldus Korneel.

Atelierbezoek

“Al missen we wel een beetje de doorlopende culturele onderstroom die je bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen wel hebt”, zegt Jill. “Cultuur is hier heel welomlijnd en georganiseerd. Als er iets is dat in Oostende ontbreekt dan wel die spontane scene van kunstenaars die bijvoorbeeld op café met elkaar praten over kunst.”

Voor Drawing Days stellen Jill en Korneel hun beide ateliers en hun werkplaats open voor het publiek. “We zijn wel benieuwd naar de bezoekers, waarin ze geïnteresseerd zijn, wat hen zal boeien. Tijdens ons atelierbezoek zullen we uitleg geven over het proces, hoe we werken. En we zullen heel wat van onze werken tonen. Dat doet me eraan denken dat ik nog een heleboel kaders moet ophangen”, lacht Korneel. “Normaal gezien hang je natuurlijk niet heel je huis vol met je eigen tekeningen, maar voor dit toonmoment mag het wel.”

De Grote Post

Daarnaast doen zowel Jill als Korneel mee aan andere activiteiten tijdens het festival. “Ik maak op zaterdagmiddag in De Grote Post samen met mijn jongere zus Leen live en ter plekke een installatie met behulp van de techniek ‘monotype’. Daarbij worden de ramen volledig ingeïnkt, waarna we de inkt bedekken met papier waarop we op bepaalde plekken druk zullen uitoefenen door te tekenen. Dat maakt dat een deel van de inkt op het papier terecht zal komen, met als resultaat een tekening op het papier en het negatief op de ramen”, zegt Jill die wel vaker drukkunst toepast in haar werk.

In De Grote Post kan je ook werk van Korneel ontdekken. “Ik heb net een tekening afgewerkt op de buitenramen van De Grote Post, rechts van de ingang. Dat werk kadert binnen de ‘Window Walk’ van het festival, een verzameling van tekeningen allemaal gemaakt op ruiten ergens in het centrum van Oostende. Daarnaast geef ik op zaterdagmiddag om 14 uur in Vrijstaat O. een workshop vliegers maken”, zegt Korneel. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier