Oostende strijkt plooien glad met kunstenaar William Sweetlove

William Sweetlove kreeg geen officiële erkenning in zijn geboortestad, maar de plooien zijn gladgestreken. © EFO
Redactie KW

Het private eerbetoon voor de 70ste verjaardag van William Sweetlove is voor Oostende het signaal om ook iets te doen voor de in Oostende vergeten kunstenaar.

In de nieuwe kunstgalerij CAS (Contemporary Art Space) in de Frans Musinstraat 19 opende een expo met 25 werken waarbij kunstenaars zich lieten inspireren door Sweetlove of hem kennen. Curator Luc Barbier (Diepsee) maakte een mooie selectie met opvallend werk zoals een tekening van Panamarenko, Philippe Badert die in Art Artica het Hawaï-hemd van Sweetlove verwerkte in een blok ijs of een werk van Marc Galle dat een jaar in de zee stond op Getijdingen in Koksijde.

William Sweetlove won verschillende prijzen, stelde tentoon tot in Amerika en is best wel een naam in de kunstwereld. Maar de Koksijdenaar, ook wereldwijd bekend van zijn dierensculpturen in polyester werd in Oostende de laatste jaren enkel erkend in privé-initiatieven, zijn biopagina op de site van de stad is zelfs niet ingevuld. “Ik ben verrast over het initiatief in CAS en heb er twee nachten niet van geslapen. Het raakt me en is een mooi verjaardagscadeau”, zegt William Sweetlove (70), die geen officiële erkenning kreeg in zijn geboortestad.

Geen gesloten boek

“Dat is een traditie in Oostende. Ensor, die overleed in mijn geboortejaar, is ook nooit op het voetstuk gezet dat hij verdiende. De meeste van zijn werken zijn vertrokken naar het buitenland. Ik heb me er altijd tegen verzet, maar de politiek moet willen volgen. Ik ben nu pas vrij na 12 jaar gevangenschap in Mu.ZEE. Mijn werken zijn er in 12 jaar niet uit de kelders geweest. Maar er waait een nieuwe wind. Ik had een positief gesprek met de schepen van Cultuur, die me thuis is komen opzoeken. Hij slaagt erin om de plooien in mijn verdorde relatie met de stad Oostende glad te strijken. Nee, Oostende is geen gesloten boek voor mij.”

Schepen Bart Plasschaert (CD&V) woonde de opening bij. “Het is een schitterende hommage. Oostende wil ook de banden met Sweetlove aanhalen, want zijn hart ligt nog altijd in de stad waar hij tot zijn 40ste woonde en werkte. Er is lang geleden blijkbaar iets gebeurd waardoor de klik tussen William en de stad er niet meer was. Maar dat is verleden tijd en we willen graag een overzichtsexpo brengen in de Venetiaanse Gaanderijen of Anglicaanse kerk.”

De expo in CAS is nog te zien op 21 en 22 september van 15 tot 18 uur.

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier