Oostende heeft voortaan ook eigen versie van populaire bordspel ‘Monopoly’

Redactie KW

In ‘Ostendopoly’ draait alles om Oostendse straten, tramhaltes – in plaats van vier treinstations – en op maat van de de Stad Aan Zee aangepaste kaarten van ‘kans’ en ‘algemeen fonds’.

Het is Xavier Troisi die het aangepaste spel op de markt brengt. Hij vormde het effectieve bordspel van het oorspronkelijke merk om tot een Oostendse versie. De goedkoopste straten in ‘Ostendopoly’ zijn de Leopold III-laan en de Vrijhavenstraat, de duurste – zeg maar de evenknie van ‘Brussel Nieuwstraat’ en ‘Antwerpen Meir’ zijn de Adolf Buylstraat en de Kapellestraat. Maar ook de Zeedijk, de Albert I-promenade en de Visserskaai behoren tot de duurdere buurten.

In het originele spel heb je te midden van elke zijkant een station, bij ‘Ostendopoly’ gaat het om tramhaltes. Het startvak werd het stadhuis van Oostende en het geliefkoosde vakje ‘vrij parkeren’ werd de gratis randparking aan het station.

Oostende heeft voortaan ook eigen versie van populaire bordspel 'Monopoly'

“Ook de gebruikelijke ‘kans’ en ‘algemeen fonds’ kaartjes kregen allemaal een Oostends tintje”, vertelt Xavier. “Zo betaal je een boete omdat je met een go-cart tegen de Rock Strangers op de dijk bent gereden, of verdien je geld door de verkoop van een oude affiche van de RMT. Bijna alle kaartjes hebben een link met Oostende. De klassieke gevangeniskaartjes en kosten aan je huizen bleven er uiteraard ook in, zodat het spel zo vertrouwd mogelijk zou aanvoelen.”

“Om alles in correct Oostends te schrijven, ging ik bij Roland Desnerck aankloppen, die het Oostends woordenboek uitbracht. Voor wie ons dialect niet helemaal machtig zou zijn steekt er in het spel een lijst met een overzicht van de teksten in het AN.”

Het spel is via bestelling te verkrijgen via ikwilookeentje@ostendopoly.be of via www.facebook.com/Ostendopoly en kost 39 euro. De bestelde exemplaren kunnen vanaf 22 december op de Kerstmarkt in Oostende op het Visserspleintje afgehaald worden.

(FJA)