Momenteel toert de cast van Flashdance nog volop in Groot-Brittannië, maar deze zomer zal de cast met 'special guest' Ann Van den Broeck te zien zijn in Kursaal Oostende. Wij mochten de musical al bekijken in het Bord Gáis Energy Theatre in Dublin.

Zwoele en sexy musical

Een zwoele en sexy musical met hoogstaande dans en zang, zo wordt de musical in de aankondiging omschreven en dat was het ook. Van bij het begin werd het publiek meegezogen in de jaren tachtig. De musical is een indrukwekkend geheel van dans, zang, drama, romantiek en actie. What a feeling!

Dinsdagochtend om zes uur stonden we gepakt en gezakt, samen met enkele andere journalisten, klaar om te vertrekken richting luchthaven. Daar ontmoetten we Eline De Munck en haar vriend Christophe, Katja Retsin en Jan Schepens, Jasmine Jaspers, Helle Vanderheijden en Nordin De Moor, Ann Van den Broeck en Lize Feryn, aangevuld door enkele 'influencers'.

Met een uur vertraging landden we in Dublin. Na een heerlijke maaltijd kregen we enkele vrije uurtjes die we nuttig besteedden om Dublin te verkennen. Heerlijke stad! Rustige mensen, niets moet, alles mag... Tegen de avond trokken we met z'n allen richting het Bord Gáis Energy Theatre. Klaar om het spektakelstuk, zoals het werd aangekondigd, te zien.

Première voor het Europese vasteland

De originele Engelstalige versie is een première voor het Europese vasteland. Het verhaal gaat als volgt: Alex is een jonge vrouw met een uniek dubbelleven waarbij ze overdag werkt als lasser in een staalfabriek. 's Nachts werkt ze als danseres in een club.

Haar grote droom is toegelaten worden op een prestigieuze balletschool. Daarbij krijgt ze de steun van haar oude balletlerares, Hannah. Ze werken samen keihard om die droom te verwezenlijken. Maar als Alex een romance begint met haar baas Nick, komen haar ambities plots in gevaar.

Er is opvallend meer dans dan in de vorige zomermusicals in Oostende

De dansscènes volgen elkaar in een hoog tempo op. Het stuk gaat nooit vervelen. Twee uur lang zitten we op onze stoel genageld. Er is opvallend meer dans dan in de vorige zomermusicals in Oostende. En wat gezegd van de zang: hoofdrolspeler en singer-songwriter Ben Adams was ooit lid van de Britse vierkoppige boyband a1, die in 2001 de Brit Award won.

Zijn tegenspeelster Joanne Clifton won de 'World Ballroom Showdance Championship in 2013', de 'European Professional Ballroom Championship' and de 'World Dancesport Games'. De rest van de cast moet echter niet onderdoen wanneer het op zang en dans aankomt. Knappe prestatie!

"We waren aangenaam verrast", vertellen Katja Retsin en Jan Schepens na de voorstelling. © JRO

De meegereisde BV's waren laaiend enthousiast en kijken al uit naar de première in Oostende. "We wisten helemaal niet waaraan we ons moesten verwachten, maar we waren aangenaam verrast", vertellen Katja Retsin en Jan Schepens na de voorstelling.

"En 'oh my god' wat een lijven allemaal. Mooie vrouwen en mannen geven de musical een sexy uitstraling. Dat in combinatie met prachtige dansscènes en uitstekende zang maken het een van de beste musicals die ik al heb gezien. De stem van Ben Adams, wat een stem heeft die jongen, heel poppy. We zijn er zeker van dat mensen in Vlaanderen die niet zo van musicals houden, heel erg van Flashdance The Musical gaan houden."

Cast goed op elkaar ingesteeld

Ook Eline De Munck kijkt uit naar de première in Oostende. "Vooral de energie op het podium was fantastisch", vertelt Eline. "Alle mensen van de cast konden zowel, zingen, dansen en acteren. Mooi om te zien. Je zag dat de cast heel goed op elkaar ingespeeld was. Jawel, ik heb er van genoten.

Ann Van den Broeck ontmoet 'Hannah' in Dublin. © JRO

Naast de internationale cast is ook actrice Ann Van den Broeck van de partij. Bij de voorstellingen in Oostende zal zij de rol van Hannah vertolken. "In de musical help ik als Hannah om Alex klaar te stomen voor haar grote auditie bij de prestigieuze dansschool Shipley Dance Academy", vertelt een trotse Ann. "Ik kijk er echt naar uit om de cast te versterken binnenkort. Eind juni trek ik naar Londen om enkele dagen met hen te repeteren."

Mooie vrouwen en mannen geven de musical een sexy uitstraling

Ann Van den Broeck zal niet alleen in Oostende te zien zijn, maar ook in Zurich en in Zuid-Korea. "In Zuid-Korea hebben we acht voorstellingen tussen 1 en 10 juli", gaat Ann verder.

"In Zurich treden we 18 keer op in september en oktober. Daartussen zitten eerst nog de 14 voorstellingen in Oostende. Twee dagen voor de voorstellingen in het Kursaal starten versterk ik de cast. Uiteraard gaf ik extra attentie aan de rol van Hannah tijdens de voorstelling in Dublin. Je gaat daar automatisch op letten. Al enkele jaren is het Kursaal vragende partij om een Vlaamse een rol te laten spelen in een van de zomermusicals. Ik moest wat beeldmateriaal doorsturen en op basis daarvan werd ik geselecteerd", klinkt het.

"Of ik even goed kan dansen? Ik kan wel dansen, net voldoende om Alex klaar te stomen voor het grote werk." (lacht).

(JRO)

Flashdance The Musical is te zien in Kursaal Oostende van dinsdag 24 juli tot en met zondag 5 augustus. Tickets kosten tussen 44 en 69 euro. Bereid je voor op een verbazingwekkend muzikaal spektakel, fenomenale choreografie en iconische hits zoals 'Maniac', 'Manhunt', 'Gloria' en 'I Love Rock 'n Roll'. De muziek wordt live gebracht door een orkest.