Okan-leerlingen reizen met Panamarenko naar de sterren

De Okan-leerlingen repeteren ijverig voor hun voorstellingen. © foto WO
Redactie KW

De Okan-leerlingen van de secundaire Futuraschool Menen staan op woensdag 3 en vrijdag 5 april op de planken met de gratis theatervoorstelling ‘Reizen naar de sterren’. De multidisciplinaire voorstelling is geïnspireerd op de tot de verbeelding sprekende vliegmachines en -constructies van kunstenaar Panamarenko.

Het is het derde jaar op rij dat CC De Steiger een artistiek project met de OKAN-klassen (Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) ondersteunt. In die klassen krijgen anderstalige jongeren, die nog geen Nederlands begrijpen, een taalbad vooraleer ze naar het regulier onderwijs doorstromen. Intussen leren de jonge nieuwkomers ook onze maatschappij en cultuur kennen.

Icarus

Gedurende drie maanden oefenden 60 leerlingen heel intensief voor deze theatervoorstelling over vliegen en vallen, over grote verlangens en kleine dromen. De jongeren werden opgesplitst in vier groepen, die begeleid werden door vier regisseurs uit uiteenlopende theaterdisciplines. Circusartieste Camille Paycha leerde de jongeren letterlijk vliegen, visueel theatermaker Erik Bassier bedacht een schimmenspel, Darline Deprez van de Passerelle Kortrijk creëerde een danschoreografie en theatermaakster Annelore Smits van De Figuranten werkte een tekst uit rond de mythische figuur van Icarus. Die verschillende onderdelen werden uiteindelijk verweven tot één vloeiend geheel.

Zelfvertrouwen

“Camille Paycha bedacht het concept van de voorstelling, dat geïnspireerd is op de kunst van Panamarenko”, vertelt projectbegeleider Vicky Terryn. “Gaandeweg de repetities werkten we het script verder uit. Daarbij brachten ook de leerlingen zelf ideeën aan. Stilaan groeide hun motivatie, wonnen ze aan zelfvertrouwen en ontdekten ze hun eigen mogelijkheden.”

Ook cultuurfunctionaris Bart Bogaert van CC De Steiger ziet in het project een echte meerwaarde voor de Okan-leerlingen. “Het project is nu al geslaagd, nog voor de voorstelling plaatsvindt. Het helpt de jongeren te integreren in de maatschappij en laat hen hun talenten ontdekken. Op termijn hopen we dat ze ook makkelijker toegang zullen vinden tot toneel- en dansverenigingen.”

Op woensdag 3 april brengt Okan in CC De Steiger twee voorstellingen van ‘Reizen naar de Sterren’: om 19 uur en om 20.15 uur. De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst. Op vrijdag 5 april om 10.30 uur is er een schoolvoorstelling.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier