Nostalgische muziek in De Scharbiellie

In cultuurhuis De Scharbiellie komt het Jukeboxmuseum. © GUS
Redactie KW

In het cultuurhuis De Scharbiellie in de Kasteelstraat moet volgend jaar het jukeboxmuseum zijn deuren openen. De gemeenteraad keurt daarover maandag een overeenkomst goed met eigenaar Geert Olieu.

“Ik heb al langer een goed contact met Geert Olieu”, aldus OCMW-voorzitter Frans Buyse (CD&Vplus). Hij is de initiatiefnemer om het jukeboxmuseum in te richten in De Panne. “Zelf heb ik twee jukeboxen en ik houd wel van dat bijzondere toestel. Toen ik vernam dat het museum in Menen zijn deuren moest sluiten, speelde ik met het idee om de bijzondere collectie naar onze gemeente te laten verhuizen. Het had heel wat voeten in de aarde en ik ben blij dat het nu eindelijk op de agenda van de gemeenteraad staat. Van zodra het is goedgekeurd, kunnen we een architect aanstellen, want er moeten toch wat aanpassingswerken gebeuren in het cultuurhuis De Scharbiellie. Het gaat dan vooral om opknap- en elektriciteitswerken. Ik zou er ook graag een bar inrichten zodat het echt een gezellige ontmoetingsplek wordt.”

Ruime collectie

“De collectie van Geert Olieu bestaat uit om en bij de 150 jukeboxen, 60 wallboxen en 500 radio’s”, stelt Frans voor. “Het is onze bedoeling om het merendeel daarvan permanent tentoon te stellen. We hebben uitgerekend dat er in De Scharbiellie zeker 120 jukeboxen kunnen staan. Wat we niet kunnen tonen, zullen we bewaren in een loods, waarschijnlijk in Koksijde. De jukeboxen kenden een opmars in de periode van 1948 tot 1962, maar ze spreken niet enkel een ouder publiek aan. De vinylplaten zijn aan een opmars bezig. Ik wil dan ook de jeugd boeien met ons nieuwe museum. Misschien kunnen er dj-cursussen georganiseerd worden of een educatieve toer uitgewerkt. We willen er zeker een interactief verhaal van maken. Ik hoop dat het veel meer bezoekers aantrekt dan in Menen. Als toeristische gemeente moeten we daarin slagen. Ik zie het als een berekend risico.”

Financiële kant

“We hebben een budget van 200.000 euro ingeschreven om het museum in te richten”, zegt Frans. “Daarnaast geven we maandelijks 1.000 euro aan de eigenaar voor het gebruik en het onderhoud van de toestellen. Van zodra de gemeenteraad het licht op groen zet, zullen we ook de huur van de loods, waar de jukeboxen staan, betalen. Dat komt neer op 1.000 euro per maand. Daarin zit de verzekering, de verwarming en de stockage begrepen.”

In De Scharbiellie is er nu een permanente tentoonstelling van de collectie Oceanische kunst van erenotaris Paul Simpelaere. “We hebben aan het bisdom Brugge gevraagd om de Sint-Pieterskerk te ontwijden zodat we daar een tentoonstellingsruimte kunnen inrichten. We wachten nog op een goedkeuring”, besluit burgemeester Ann Vanheste (DAS).

De gemeenteraad van De Panne komt maandag 2 oktober om 20 uur samen in de raadzaal in het gemeentehuis. Er staan in totaal 14 punten op de agenda.

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier