Nog voor Sinksen rockt het Broelmuseum, vraag is wat en hoe

© Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Goeie intenties en veel goesting. Dat is wat schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) en artistiek coördinator Marnix Rummens van Buda vzw, voorlopig kunnen laten zien in Broelkaai 6, het voormalige Broelmuseum. Het pand moet straks de toegangspoort tot en de creatieve motor van Buda-eiland worden. De oplevering van de infrastructuurwerken aan het gebouw is voorzien voor mei en Axel Ronse zweert dat BRK6 voor Sinksen open zal zijn. Even open zijn vooralsnog ook de vele vragen wat daar dan precies zal gebeuren.

Marnix Rummens, de man in september 2017 werd aangetrokken, heeft veel hogere ambities dan gewoon maar het vele artistieke talent dat nu al op het kunsteneiland aanwezig is, een etalage te bieden. Onder zijn beleid moet BRK6 een plek worden waar tal van culturele en minder culturele spelers de bovenverdiepingen zullen bevolken. Dat worden coworkingspaces voor mensen en organisaties uit de wereld van de kunst, het onderwijs, de industrie en de sociale sector. Wat ze boven zullen verzinnen, kan dan beneden zijn weerslag krijgen in expo’s, evenementen of gewoon aan de toog in de horecagelegenheid.

Een cocktail van talent

Axel Ronse denkt al helemaal mee. “Je zult hier een cocktail aantreffen van organisaties die sinds jaar en dag op Buda-eiland actief zijn en van organisaties als Be-Part, die ons kunstenfestival Play nog mee organiseerde, samen met een mengelmoes aan mensen, achtergronden en ideeën, die samen voor de chemie op deze locatie moeten zorgen.”

Marnix Rummens knikt. “Ja, alles is mogelijk: straatcultuur, popcultuur, we zullen er moeten voor zorgen dat al dat creatieve talent hier allemaal binnen kan. Het moet een actieve publieksplek worden. Je zult hier een koffietje kunnen drinken of je kan, zoals altijd, wat verder naar de cinema blijven komen, maar hier moet je ook je ei kwijt kunnen. We moeten ook de reflex ontwikkelen om de mensen te vragen waar zij mee bezig zijn. Hoe we dat zullen aanpakken, dat valt nog af te wachten. Het plan is nog niet af, het moet groeien uit de kruisbestuiving.”

Marnix Rummens.
Marnix Rummens.© JVGK

Het plan is nog niet af, het moet groeien uit de kruisbestuiving – Marnix Rummens, artistiek coördinator

De schepen lacht. Terwijl hij wel degelijk beseft dat hij weldra de sleutels van het gebouw overhandigt aan iemand die hem geen garanties biedt. “Geef toe”, zegt hij. “Weinig steden zouden het aandurven om een van hun mooiste locaties toe te vertrouwen aan een organisatie zonder dat daar een concreet plan tegenover staat. We hebben gewoon aan Marnix gezegd: ‘Zorg ervoor dat hier zeer veel leven in komt, dat hier heel veel inspiratie uitkomt, waardoor de Kortrijkzanen en ook mensen van buiten Kortrijk zullen zeggen: dit is hier iets unieks. Iets waardoor er weer andere mooie dingen kunnen ontstaan op cultureel, economisch en sociaal vlak.

Provinciestadje

Schepen Ronse geeft toe dat het misschien een beetje wollig klinkt, maar het is vooral een gedurfde stap. “In plaats van druk te leggen op Buda vzw, gaan we extreem veel vertrouwen geven, om iets uit te bouwen dat rock-‘n-rol in de stad moet brengen”, zegt hij. “We verwachten niet zozeer dat Buda vzw dit gebouw hier gaat exploiteren, we willen dat hier mooie dingen gebeuren. Hier moeten zaadjes geplant worden, die een beetje de firestarter in de stad moeten zijn.”

Om ons een idee te geven waarmee ze dan de stad in vuur en vlam moeten zetten, verwijst de schepen graag naar eerdere geslaagde projecten als Landscapes waar kunstschilders en gamers mekaar troffen, en ook Caring = Sharing, een festival dat in de maand mei allerlei diepmenselijke gedachten over de hele stad zal uitstrooien rond zorg en empathie.

Axel Ronse.
Axel Ronse.© JVGK

We zijn aan het evolueren van een ingedommeld provinciestadje naar een dynamische, creatieve hub – Axel Ronse, schepen van Cultuur

“Kortrijk is een stad die van een ingedommeld provinciestadje naar een dynamische, creatieve hub aan het evolueren is,” zegt Axel Ronse. “Vanuit heel Vlaanderen en zelfs van buiten Vlaanderen wordt naar ons gekeken. We moeten vooral dingen durven doen in deze stad. En Marnix heeft op dat vlak een fantastisch palmares opgebouwd.”

Toch heeft de man zelf nog enige reserves. “Door de verkiezingen en de schepenwissel zijn er heel veel zaken in een soort van tussenfase blijven steken”, pikt Marnix weer in. “Axel is nog maar enkele maanden als cultuurschepen aan de slag. Het is dus nog zoeken. Hoe gaan we het nu concreet doen? En met welke middelen? Wat is de stad haar visie en haar beleid daarrond?

Terras in de tuin

Zeker is in ieder geval dat er voor Sinksen een horecagedeelte zal zijn. Als dat je favoriete café wordt, heb je pech. Want het is de bedoeling dat om de zes maanden een andere uitbater een nieuw, hip of ander concept kan uitproberen in de benedensalons. “We zijn nog naar een formule aan het zoeken,” aldus de coördinator, “maar het idee is nu dat er om het half jaar een pop-up zaak komt die hier een concept komt uittesten. En die horeca moet flexibel zijn. Even goed kan het zijn dat we diezelfde ruimtes gebruiken voor workshops, productpresentaties of initiatieven van de stad. Eigenlijk willen we alle mogelijke creatieve processen de nodige zichtbaarheid en omkadering geven. Maar ja, je zult dus wel degelijk iets kunnen drinken.” Het horecagedeelte zal ook ruime terrassen langs de Leieboorden en in de prachtige tuin omvatten.

Er komt iets, maar wat?

Nog voor Sinksen rockt het Broelmuseum, vraag is wat en hoe
© Kurt De Schuytener

Buda vzw, Designregio Kortrijk en Be-Part zijn drie van de culturele partners die onderdak vinden aan Broelkaai 6. Alledrie kijken ze reikhalzend uit naar de opening. Vraag is natuurlijk wat ze er van plan zijn. Samenwerken, beïnvloeden en experimenteren, culturele kruisbestuiving zeg maar: mooie woorden die van BRK6 de nieuwe hotspot moeten maken.

Kristof Jonckheere.
Kristof Jonckheere.© KVDM

Kristof Jonckheere, Buda vzw

“Onze kantoren bevinden zich nu op het dak van de Budascoop. We komen dus naar beneden, naar de mensen toe. Naar publieksvriendelijkheid is dat voor ons sowieso een win. We gaan ons dus meer openzetten voor het publiek. En ik hoop dat de andere organisaties dat ook gaan doen. Het is ook goed dat je eindelijk een centraal aanspreekpunt krijgt op Buda Eiland. Als je met verschillende organisaties onder één dak zit, groeien er zaken.. Zoals er nu al samenwerkingen zijn tussen het Kunstencentrum en de Designregio. Vraag is wat er concreet zal gebeuren. Sommige dingen kunnen ook vertrekken vanuit het niet-weten. Het verhaal dat hier zal ontstaan, kan je niet helemaal op voorhand plannen. Natuurlijk is het voor een grote organisatie nogal lastig om te zeggen: we gaan iets doen en we weten het niet. Het moet vooral een open plek zijn. Ook de tuin moet wat mij betreft gewoon open zijn. Dat het een plek wordt waar iets bougeert. Het wordt sowieso een hotspot, met een eigen café, waar mensen voor of na de film iets zullen kunnen drinken. En van gedachten kunnen wisselen met publiek en creatievelingen. Dat wat zal zijn, wanneer het zijn zal, zal het zijn dat wat het is.”

Stijn Debaillie. (foto JVGK)
Stijn Debaillie. (foto JVGK)

Stijn Debaillie, Designregio Kortrijk

“Samenwerken zit in het DNA van onze organisatie, want Designregio Kortrijk is in se een netwerkorganisatie, een samenwerkingsverband van de stad, Voka, Howest, Leiedal en Biennale Interieur. We maken ook deel uit van de Unesco Creative Cities. En we hopen dat we dat visueel en in ervaring zullen kunnen uitdragen dat Kortrijk inderdaad een creative city is. Voor de verbouwingen zijn aangevat, hebben we hier anderhalf jaar kantoor mogen houden, om de plek te voelen, en we zagen toen onmiddellijk het potentieel van het huis. De voorbije maanden waren we even minder bereikbaar en het is goed dat het publiek ons voortaan makkelijk zal vinden. In de stad, en zeker op deze plek, zijn we weer toegankelijk voor jonge ontwerpers en andere creatieve geesten. Ik ben blij dat we met andere mensen kunnen samenzitten. Iedere organisatie kan gewoon haar eigen structurele werking voortzetten. Maar we gaan mekaar beter leren kennen en vooral ook elkaars competenties. Daar zal van alles uit voortvloeien. We staan open voor experimenten. Wat dat zal opleveren weten we nog niet, maar het wordt sowieso een positieve ervaring.”

Patrick Ronse. (foto HDV)
Patrick Ronse. (foto HDV)

Patrick Ronse, Be-Part

“Met Be-Part zijn we een vrij jonge, vrij nieuwe speler, maar wat me in Kortrijk ongelooflijk opvalt, is de dynamiek die er heerst. Dat hoorden we ook bij mensen die voor het zomerse stadsfestival ‘Play’ voor het eerst in jaren in de stad neerstreken: dit is echt een stad in verandering. Ik denk dat we met Be-Part in BRK6 een heel mooi verhaal kunnen schrijven. Kortrijk had al een beleid op vlak van hedendaagse beeldende kunst, ik denk dat we met Be-Part daar nog een serieus tandje bij kunnen steken. En de samenwerking met die andere partners kan het algemene kunstklimaat in Kortrijk alleen maar laten aanzwengelen. Dat nog veel vragen openblijven, is niet erg. De beste zaken worden ontwikkeld vanuit een anarchie en pas in een later stadium komen daar structuren op. Maar ik denk dat je in het begin wel wat moet kunnen freewheelen. BRK6 moet een laagdrempelige plek worden, waar mensen makkelijk binnenstappen. Ik hecht ook veel belang aan de horecafunctie die eraan gekoppeld is. De mensen gaan er misschien eerst binnen om iets te drinken, maar eenmaal binnen moeten ze vlot in contact kunnen komen – en ik spreek dan voor mijn eigen winkel – met hedendaagse kunst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier