Nog twee maanden wachten en Trax in Roeselare is helemaal afgewerkt

Schepenen Dirk Lievens en Nathalie Muylle in de nieuwe polyvalente zaal. Goed een voor een capaciteit van 1.000 mensen of bijna 400 zitplaatsen. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Trax nadert stilaan zijn voltooiing. De voormalige GLS-site onderging een ongeziene gedaanteverwisselingen en moet zich de komende jaren ontpoppen tot een nieuwe ontmoetingsplaats en creatieve smeltkroes. De polyvalente zaal is afgewerkt en ook de omgevingswerken zijn zo goed als achter de rug. “Trax moet een katalysator voor de hele buurt worden”, zeggen schepenen Dirk Lievens en Nathalie Muylle (CD&V).

Het verhaal van Trax start in 2012, toen de stad in mei van dat jaar de toenmalige GLS-site kon aankopen. “Maar tussen 2010 en 2012 hebben we eerst alle Roeselaarse verenigingen bevraagd om hun noden in kaart te brengen”, verduidelijkt schepen Nathalie Muylle. “Daaruit bleek dat er vooral vraag was naar een nieuwe en betaalbare fuifzaal die tegelijk niet té groot was. De GLS-site bleek de perfecte locatie om die wens te vervullen. Dichtbij het stadscentrum, makkelijk bereikbaar per fiets en het openbaar vervoer en erg laagdrempelig.”

Voor het bijna twee hectare groot terrein werd tussen 2012 en 2014 een masterplan opgemaakt dat de totale noordelijke stationsomgeving omvatte. “We kozen uiteindelijk voor het ontwerp van het Gentse architectenbureau NERO. Zij kwamen met het voorstel op de proppen om de bestaande verhoogde sokkel in het nieuwe Trax te integreren en een open structuur neer te poten. Iets wat bijzonder goed geslaagd is.”

6,5 miljoen euro

In 2014 werd gestart met de eerste fase: het zogenaamde verenigingenhuis en de sokkel, goed voor een investering van 1,5 miljoen euro. Eind augustus 2015 werd het eerste deel van Trax officieel geopend en ging ook het voortraject voor de tweede fase van start. “Die omvatte de bouw van de nagelnieuwe polyvalente zaal en startte in februari 2017. Nu, twee jaar later, is het einde van de werken in zicht.” Met fase twee is een investering van 4 miljoen euro gemoeid, de omgevingswerken hebben dan weer 1 miljoen euro gekost.” Met Trax is dus in totaal een investering van 6,5 miljoen gemoeid.

Tijdens het laatste weekend van april wordt ook de tweede fase feestelijk geopend. “We wachten bewust tot ook de omgevingswerken volledig achter de rug zijn, zodat we Trax met een knaller de deuren helemáál kunnen laten openzwaaien”, pikt schepen Dirk Lievens in.

Het eindresultaat mag alvast meer dan gezien worden. De polyvalente zaal biedt staand plaats aan ongeveer duizend mensen en er is ook een uitschuifbare tribune met ongeveer 400 zitplaatsen voorzien. “De foyer kan dan weer door verenigingen én particulieren afgehuurd worden en ook op de overdekte sokkel zijn tal van activiteiten mogelijk. Trax biedt verder onderdak aan vergaderruimtes, repetitielokalen en onze ‘club’, een ondergrondse fuiflocatie met een capaciteit van om en bij de 200 mensen. En eveneens belangrijk: alle ruimtes zijn tot in de puntjes geïsoleerd. Zo ondervinden omwonenden geen hinder wanneer het op Trax bruist van de energie. Wie in openlucht iets wil organiseren, heeft dan weer toelating tot 22 uur.”

Zo zag de GLS-site er tot enkele jaren geleden uit. (Foto SB)
Zo zag de GLS-site er tot enkele jaren geleden uit. (Foto SB)© STEFAAN BEEL

Trax moet ook voor de hele buurt een stevige opwaardering betekenen. “We zien deze site als een katalysator. Mensen moeten elkaar hier kunnen ontmoeten en hun creatief ei kwijt kunnen”, klinkt het bij beide schepenen. “Dit moet dé nieuwe culturele hotspot van Roeselare worden. We mikken dan ook verschillende doelgroepen. Verenigingen en particulieren kunnen alle ruimtes afhuren, maar Trax moet ook een muziekcentrum worden. Daarvoor worden onder andere de handen in elkaar met De Spil, die hier op jaarbasis een tiental optredens zal organiseren en Trax ook meeneemt in hun programmatie. Zij zullen op staande concerten mikken en zo kunnen we bands naar Roeselare halen die tot nu toe hier geen geschikte locatie ter beschikking hadden. Trax moet uitgroeien tot een kwaliteitslabel en daar kunnen ook private organisatoren aan meewerken. Op vandaag telt onze stad 17 festivalsubsidies. Enkele van die initiatieven kunnen op Trax een nieuwe thuis vinden.”

Ultieme fuiflocatie

Trax in de markt zetten als dé fuiflocatie van de stad is eveneens een duidelijke missie. “Op vandaag vinden al veel (jeugd)verenigingen de weg naar deze site en dat moet de komende jaren alleen maar toenemen. Maar we willen ook alle muziekverenigingen van Roeselare de kans geven om bijvoorbeeld in de polyvalente zaal hun concerten te organiseren.”

Ook scholen en andere instanties zullen in Trax terecht kunnen, zegt schepen Nathalie Muylle. “De mogelijkheden op dit terrein zijn zo goed als eindeloos. We hebben bovendien al een akkoord met de NMBS om de ondergrondse parking bij de werking van Trax te betrekken. Organisaties die dat willen, kunnen voor amper één euro extra het gebruik van de parking onder het station in het toegangsticket integreren.”

Ook de openluchtlocaties wil de stad straks optimaal benutten. “Er zijn plannen voor enkele gemeenschappelijke barbecuestellen, want we willen dat de hele locatie mensen samenbrengt.”

Van vrijdag 26 tot zondag 28 april vindt het feestelijke openingsweekend plaats.

Het hele zalenaanbod zal via inschrijvingen.roeselare.be te consulteren en te boeken zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier