Nikolaas de Kanonnier schittert in nieuw kunstwerk

Schepen Valentijn Despeghel, Torrepoortwijkbewoner Karina Capoen en voorzitter van het Torrepoort Kerremesse-wijkcomite Ronald Verfaillie. © foto SD
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Onder een stralende zomerzon werd zondag 12 juli het kunstwerk ‘Nikolaas de Kanonnier’ ingehuldigd op de hoek van de Torrepoortlaan en de Basculestraat. Het was dankzij een facebookoproep van Karina Capoen, dat het werk, ooit hangende aan de gevel van minister Gust Breyne, kon worden gered.

Tot op vandaag is het evenwel nog niet geweten wie het werk gemaakt heeft. Karina Capoen, wonende in de Torrepoortwijk, kon het werk op de kop tikken toen het huis van voormalig minister Gust Breyne werd verbouwd. “Dat was in januari 2019 en ik zette het op Facebook met de vraag om er iets mee te doen. Al vlug kwam er reactie vanuit het stadsbestuur. De inhuldiging was voorzien in maart van dit jaar, maar toen stak de coronacrisis er een stokje voor.”

Voorzitter Ronald Verfaillie van het Torrepoort Kerremesse-comité pikt hierop in. “Toen we ook beslist hadden om onze kerremesse van 18 tot 21 juli af te gelasten, beslisten we in samenspraak met het stadsbestuur om op 12 juli een kleine plechtigheid te organiseren. Nog een jaar wachten zou niet aangewezen zijn, want het werk staat hier ondertussen toch al bijna een half jaar.”

Er waren drie mogelijke locaties, vertelt schepen Valentijn Despeghel. “Het pleintje in de Torrepoortwijk bleek ook heel populair en ter hoogte van Café Nova was nog een andere mogelijkheid. Met nipt twee stemmen voorsprong (op 102 uitgebrachte stemmen, red.) haalde de locatie op de hoek van de Torrepoortlaan en de Basculestraat.”

Sfeer & beleving

De Torrepoortwijk omvat 802 huizen en er vielen volgens Ronald jammer genoeg zeven coronaslachtoffers te betreuren in de afgelopen maanden. “Dit werk zal ons blijvend herinneren aan deze periode, maar het bewijst eveneens de levenslust van ons wijkcomité. We zijn blij dat Karina Capoen en haar familie dit werk geschonken heeft aan de stad.”

Schepen Despeghel vernoemt ook nog een paar mensen wiens verdienste het is. “Jeroen Lambert maakte een mooi ontwerp, met zitbanken aan de achterkant. De technische dienst van Stad Ieper heeft dit schitterend uitgevoerd. Met deze realisatie willen we meer sfeer en beleving brengen in onze stad en de wijken. Zoals we ook al deden met de mural aan de achterzijde van het Perron.”

“Op 2 augustus om 10u30 willen we in de lijn van deze filosofie ook een kunstproject van Palieter Hillewaere inhuldigen aan buurthuis De Druppel in de buurt van de De Vloei, Ligywijk en het Hovelandpark. Men zal dan een wandellus kunnen maken van 3 km en profielen van bewoners uit deze wijken tegen het lijf lopen”, aldus schepen Despeghel.

Iepersche klap

En er staan nogal wat initiatieven op stapel om de sfeer en beleving in en buiten de stadskern te bevorderen, horen we van schepen Despeghel tijdens de après op het grasplein. “We gaan aan de slag met de dug-out aan het Zaalhof en de tuinhuisjes aan de speelzone op de buitenvesten. Daarnaast komt er een natuurkunstwerk in de Hommelhofstraat, waarvoor nog voorstellen ingediend kunnen worden tot 30 oktober 2020.”

“We zijn ook bezig met een internationale wedstrijd voor een herdenkingsmonument voor burgerslachtoffers van de eerste wereldoorlog, waarvan we de winnaar bekend maken op 11 november. Het project ‘Iepersche klap’, waarbij op vier avonden in de zomer van 2021 telkens verhalen van zes minuten op een bijzondere locatie aan bod komen, was eigenlijk bedoeld voor deze zomer. Corona heeft hier ook een stokje voor gestoken, maar samen met de Académie, die de begeleiding zal doen, hebben we nu iets meer ademruimte om dit uit te werken.”

“En natuurlijk is er ook ons Kunstenhuis dat we willen uitbouwen in het Belle Godshuis. Ine Calmeyn, nieuw personeelslid van de stad Ieper, start vanaf 20 juli om gans dit project vorm te geven. We hopen tegen de zomer van 2021 ons kunstenhuis te kunnen openen”, besluit schepen Despeghel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier