‘Night Air’, het concert waarbij je mag in slaap vallen

Patricia Vanneste nodigt voor Night Air in het kader van Festival Kortrijk op zaterdag 21 april 20130810 - LOKEREN, BELGIUM: Patricia Vanneste of Balthazar pictured during the ninth day of the Lokerse Feesten music festival in the city of Lokeren, Saturday 10 August 2013. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK © BELGA
Redactie KW

Op zaterdag 21 april nodigt violiste/toetseniste Patricia Vanneste (ex-Balthazar) enkele van haar favorieten uit voor ‘Night Air’, een avond en een nacht ‘New Classical’, de link tussen klassiek, hedendaags en pop. Dit in het kader van Festival Kortrijk.

In 2017 startte Festival Kortrijk een vijfjarige thematische reeks rond de elementen zoals beschreven door de oud-Griekse filosofen: aarde, lucht, vuur, water en ether. Aarde kwam in 2017 het eerst aan de beurt. Het thema dit jaar is ‘Lucht’. Om dit thema in te vullen deed Patricia Vanneste een beroep op enkele vrienden-musici.

Dialoog met natuur

Night Air start om 20.30 uur met Garth Stevenson, een Canadese contrabassist die de dialoog aangaat met de natuur. Daarnaast is er de Duitse componist, pianist en multi-instrumentalist Carlos Cipa, die zowel Mozart, The National, Debussy als Mogwai tot zijn inspiratoren rekent. Om de avond rond te maken is er de Franse violist Le Chapelier Fou, die strijkers met elektronica verbindt.

Deel 2 wordt Night Air ‘De wakers’. “Night Air doet niet alleen denken aan de nacht, maar ook aan zachte deuntjes, die je (bijna) in slaap wiegen. Contrabassist Pieter-Jan Van Assche en gitarist Gowaart Van Den Bossche componeerden een wiegelied van 8 uur waarbij je ‘mag’ in slaap vallen. Het werk wordt uitgevoerd van middernacht tot 8 uur ‘s morgens.”

“In ontspannen toestand komt de muziek beter binnen in je geest”

“Wegdommelen doe je in een zacht droomlandschap op wolkjes want in ontspannen toestand komt de muziek beter binnen in je geest”, geeft Patricia mee. “En ‘s morgens trakteren we de ‘die hards’ op een heerlijk ontbijt.” Matras en dekentje worden door de organisatie voorzien. “Enkel je tandenborstel en tandpasta breng je zelf mee, voor de frisse Air aan de ontbijttafel”, lacht de curator.

De avond en nacht heeft plaats in de Academie Kortrijk aan de Houtmarkt. De Academie staat niet alleen in voor de locatie maar zorgt ook voor de aankleding van het hele gebeuren. De studenten bezorgen de bezoekers een unieke beleving. Vanaf 19.30 uur verwelkomen ze je in een muzikale installatie, dit in samenwerking met de studenten van Conservatorium Kortrijk.

“Muziek en beeldende kunst illustreren beiden mystieke werelden. Ze vertellen een verhaal en triggeren het verbeeldingsvermogen. Maar wat gebeurt als je deze twee werelden samenbrengt? Muzikanten laten zich inspireren door beeldende kunst net zoals kunstenaars muziek beluisteren tijdens het creëren.”

“Met ‘Creative Lab’ onderzoeken we dit spanningsveld en het creatieve resultaat door muzikanten fysiek neer te zetten naast kunstenaars”, zegt Patricia Vanneste.” Het Festival Kortrijk loopt nog tot en met zondag 29 april.