Nieuwpoort schrapt nu ook alle zomeractiviteiten

Geen grote evenementen deze zomer. © MVQ
Redactie KW

Na het schrappen en verplaatsen van een reeks voorjaarsactiviteiten, heeft het coronavirus nu ook de Nieuwpoortse zomerkalender door elkaar geschud. Tot en met 31 augustus worden alle zomerevenementen waar de verplichte 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden.

Burgemeester Geert Vanden Broucke verklaart deze drastische beslissing: “In nauw overleg met de verschillende stadsdiensten werd een grondige analyse uitgevoerd van de stedelijke eventkalender. We kwamen al snel tot de conclusie dat het nagenoeg onmogelijk is om de sociale afstandsregels te laten rijmen met de organisatie van kwaliteitsvol entertainment voor een breed publiek. De situatie dwingt ons er dan ook toe om tot deze algemene annulering over te gaan, hoe spijtig het ook is.”

Geen Summerlove en Boulev’Art

Heel wat in het oog springende activiteiten worden opgeschort, waaronder helaas ook de allereerste editie van muziekfestival Summerlove en het driejaarlijkse straattheaterfestival Boulev’Art. Cultuurliefhebbers zullen dit jaar niet naar de Kunstmarkt op en rond het Marktplein kunnen. De populaire Sint-Bernardusfeesten, die vorig jaar eind augustus nog het seizoen afsloten met de gouden jubileumeditie, worden nu noodgedwongen verplaatst naar 2021.

Slecht nieuws ook voor de organisatie van de Nationale Hulde aan Zijne Majesteit Koning Albert I en de Helden van de IJzer. Het indrukwekkende eerbetoon aan het Koning Albert I-monument zou dit jaar voor de 85ste keer worden ingericht. Uit veiligheidsoverwegingen wordt ook deze plechtigheid van de kalender gehaald.

Zoeken naar nieuwe data en alternatieven

Het toerismeteam van Stad Nieuwpoort zou deze zomer bijvoorbeeld uitpakken met ‘Follow the … Feniks’. Dit beklijvend openluchtspektakel met theater, livemuziek en projectie zou de honderdste verjaardag van de wederopbouw van de IJzerstad in de kijker plaatsen. Het project staat nu gepland voor de paasvakantie van 2021.

Aankondigingen omtrent nieuwe data gebeuren steeds via de vaste communicatie- en promotiekanalen van Stad Nieuwpoort.

Ondanks de ingrijpende hertekening van de eventkalender maakt burgemeester Vanden Broucke zich sterk dat dit geen verloren zomer wordt: “Er wordt hard gewerkt aan alternatieven om Nieuwpoort ook in 2020 volop te beleven. De Dienst Cultuur werkt bijvoorbeeld aan een ‘Zomer vol Kunst’ met originele kunstrealisaties in het straatbeeld. Met een historisch centrum, twee prachtige polderdorpen, een mooie badplaats en een groen ommeland valt er voor iedereen nog heel wat te ontdekken. Je hier vervelen is ook in coronatijden zeker géén optie.”

Ook geen zaalverhuur

Particulieren, verenigingen of organisaties die deze zomer een activiteit hadden gepland in een van de stadslokalen, zullen hun plannen moeten opbergen. Ook daar wordt immers alles geschrapt tot en met maandag 31 augustus 2020. Voor zaken in de periode tot en met 31 augustus worden ook geen nieuwe boekingen aanvaard van stadszalen. Een overzicht van alle evenementen, activiteiten en plechtigheden tot en met 31 augustus 2020 die geannuleerd worden, staat op de stedelijke website onder ‘Maatregelen coronavirus’: https://bit.ly/2Wai9OS. (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier