Nieuwe tentoonstellingen voor Ieperse musea

Op de foto bemerkt u Piet Chielens (IFFM), schepen van musea Dimitry Soenen (N-VA), Sandrin Coorevits (YM) en Peter Slosse (Toerisme Ieper)
Redactie KW

Voor de bezoekers van het Yper Museum en In Flanders Fields Museum breken er met de start van het toeristische seizoen boeiende tijden aan. Beide musea barsten van de plannen.

Sandrin Coorevits van het Yper Museum is tevreden met het parcours dat ze tot nu toe afgelegd hebben. Peter Slosse van Toerisme Ieper pikt in: “In onze eerste negen maanden hadden we 19.628 bezoekers, van wie 61 % Belgen. Van hen waren 19 % Ieperlingen. Verder waren er 21 % uit het Verenigd Koninkrijk, 6 % Nederlanders, 3,5 % Fransen, 1,5 % Amerikanen en 1,1 % Canadezen. Voor het kalenderjaar 2019 hebben we 30.000 bezoekers vooropgesteld. Als we kijken naar andere streekmusea mogen we tevreden zijn.” Ondertussen zijn de medewerkers van het Yper Museum druk in de weer met ‘graven in de stad’. “Iedereen kan van 15 juni tot 6 oktober de archeologische vondsten van de Sint-Niklaasparochie (gevonden tijdens bouwwerken in de vroegere Meersen, red.) komen bewonderen als aanvulling op onze permanente tentoonstelling.” Schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA) gaat verder: “We overspannen een periode van 1220 tot nu en tonen dat het middeleeuwse Ieper even boeiend is als de WO I-geschiedenis van de stad. We stellen vast dat scholen en verenigingen de weg naar het Yper Museum goed vinden. Wie dat wil, kan begeleid worden door een officiële gids die speciaal voor het Yper Museum een opleiding volgde.”

Gerard Vermeersch

Er mag ook al eens gelachen worden, vindt Sandrin. “Daar is het eerbetoon aan de Ieperse acteur en kleinkunstenaar Gerard Vermeersch ideaal voor. Voor deze ode werken we voor de vormgeving samen met de Heilige Familie en we introduceren opnieuw de Gerard Vermeersch Prijs in samenwerking met de Confrérie Gerard Vermeersch. De tentoonstelling zal lopen van 15 november tot 19 januari 2020. Bovendien zal cabaretier Wouter Deprez een voorstelling maken rond de conferencier.” Ondertussen bestaat het In Flanders Fields Museum (IFFM) 21 jaar en zal het volgens coördinator Piet Chielens tonen dat het volwassen is geworden. “De beroemde luitenant-kolonel John McCrae die het gedicht ‘In Flanders Fields’ schreef, krijgt een apart hoekje in de permanente tentoonstelling.”

Het IFFM heeft nog meer in petto. “De unieke schenking van persoonlijke bezittingen van recent teruggevonden Duitse soldaten, die we in 2018 kregen van de Duitse oorlogsgravencommissie, krijgt een plaats op de overloop tussen de permanente en tijdelijke tentoonstelling. Op diezelfde overloop zullen we ook aandacht schenken aan de winnaars van de driejaarlijkse Ieperse Vredesprijs.” Er is ook opnieuw plaats voor een ‘artist in residence’. “Deze keer kozen we de Brusselse kunstenaar Fabrice Samyn, die in de 6.000 brieven uit de IFFM-collectie speurt naar sporen van vreugde. Die tentoonstelling zal te zien zijn vanaf juli. Dan is er ook nog een tentoonstelling van bewerkte hulzen van 21 juni tot eind 2019 en de ‘Collectiedag over Wederopbouw’, die we in het Kenniscentrum organiseren op 15 juni.”

Merghelynck Museum

Ten slotte is er nog het Merghelynck Museum dat ook een breed aanbod heeft. Peter Slosse: “De recente opfrisbeurt en de tentoonstelling rond Natan hebben ons goed gedaan. Er is opmerkelijk meer belangstelling. Dat bleek in de krokusvakantie tijdens de lakei- of dienstmeidopleidingen, die waren onmiddellijk volzet. Families kunnen nu elke zondag tijdens de schoolvakanties om 15 uur aansluiten bij de lakei- en dienstmeidopleidingen.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier