Nieuwe Roeselaarse toneelvereniging ‘Rap van Tong’ speelt als eerste stuk ‘Allo ‘Allo!”

De nieuwe toneelvereniging is nog volop op zoek naar figuranten voor het eerste stuk. © IB
Redactie KW

De nieuwe toneelvereniging ‘Rap van Tong’ uit Roeselare, één van de twee ‘opvolgers’ van de Rousselaerse Revue Compagnie die eind vorig jaar een definitief punt zette achter hun revue en komedies, gaat in december van start met eerste toneelvoorstelling: “We kozen voor de komedie ‘Allo ‘Allo! van Jeremy Lloyd en David Croft naar de gelijknamige populaire televisieserie waaraan vijftien acteurs uit de vroegere revue zullen aan meedoen”, zegt voorzitter Luc Verleye.

“We zeiden een maand terug al bij de voorstelling van onze nieuwe vereniging ‘Rap van Tong’ dat ons eerste toneelstuk er één zou zijn met een grote bezetting”, aldus de voorzitter. “En met de komedie ‘Allo’ Allo!’ houden we ons aan onze belofte. Vijftien karakters doen er aan mee. Het is wel een hele uitdaging omdat we tenslotte moeten starten van nul en met weinig euro’s in kas.”

Luc Verleye heeft zelf een voorliefde voor Engelse komedie. “Ik regisseerde ‘Allo ‘Allo! trouwens al twee keer met Club 51. Dat de timing van de opvoeringen nu samenvalt met het einde van Wereldoorlog II (zoals mijn charmante collega-journaliste suggereerde) is puur toeval maar uiteraard mooi meegenomen. Alle publiciteit kan helpen.”

“Het stuk is in het mooi Nederlands geschreven, maar wij spelen het in ons dialect“, vervolgen Luc Verleye en Rudi Vandewaetere. “Alleen de twee Britse piloten Fairfax en Castairs blijven hun weinige uitspraken in het typische Oxford-Engels zeggen. Officer Crabtree (de politieagent) zal een vervormde Nederlandse taal spreken en dat wordt geen gemakkelijke zoektocht. De vele verschillende scènes vereisen ook verschillende decors en dat wordt eveneens een uitdaging voor de decorbouwers en de mensen van de belichting. Het stuk wordt begeleid door live muziek. Kaarten zullen er pas in de loop van september te verkrijgen zijn.”

Wie wil figureren?

‘Rap van Tong’ zoekt nog enkele figuranten, klanten van René’s café. “Zij moeten geen tekst van buiten leren, ze moeten uiteraard wel bereid zijn die vijf voorstellingen erbij te zijn”, zegt Luc.

De regie gebeurt door de eigen leden die ook meespelen in het stuk: Rudy Vandewatere, Mario Bisschop, Geert Blondeel en ikzelf”, besloot Luc.

Het wordt dus uitkijken nar de typische ‘Allo’Allo!’-figuren als René Artois, zijn vrouw Yvette, de serveersters Yvette en Mimi, verzetsleider Michelle, Madame Fanny’s aanbidder monsieur Leclerc enzovoort. De repetities starten in september, de opvoeringen op 6, 7, 8, 13 en 14 december in zaal Ocar in Rumbeke.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier