Nieuwe partner versterkt muziekcentrum Track in Kortrijk

v.l.n.r.: Axel Ronse, schepen van Cultuur, Jolle Desloover coördinator Muziekcentrum Track, Pieter Deknudt van vzw Reveil, Ruth Vandenberghe, schepen van Begraafplaatsen en Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vzw Reveil versterkt sinds de zomer het Muziekcentrum Track. Deze nonprofit-organisatie brengt op 1 november mensen samen met muziek en lokale levensverhalen. Dit op vraag van het stadsbestuur.

Het stadsbestuur beloofde in het plan van aanpak ‘De Weg uit de Crisis’ om een serene plechtigheid te organiseren voor iedereen die tijdens de coronacrisis niet op de gepaste manier afscheid kon nemen van hun dierbaren. De stad doet dit op 1 november en deed daarvoor een beroep op vzw Reveil. “Reveil is onze partner die de plechtigheid vorm zal geven. De verzamelde levensverhalen en poëzie van troost en hoop zullen de rode draad zijn tijdens het afscheidsmoment”, aldus Ruth Vandenberghe, schepen van Begraafplaatsen. Jaarlijks doorbreekt vzw Reveil op 1 november rond zonsondergang de stilte op zoveel mogelijk begraafplaatsen in Vlaanderen. Intussen hebben ze dat ruim 300 keer gedaan. “Met intieme muziek, lokale verhalen en serene sessies voor een klein publiek brengen we mensen dichter bij elkaar. Want meer en meer mensen hebben behoefte om verloren geliefden te herdenken”, duidt bezieler Pieter Deknudt. “In bijna 1 op de 3 gemeentes dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Wij zijn op zoek naar die verhalen. Dat is erfgoed en mag niet verloren gaan. Deze verhalen worden gebundeld op onze verhalenbank.” Dankzij die verhalenbank willen ze honderden levensverhalen verzamelen van mensen die er niet meer zijn. Mensen die de wortels van gemeentes en steden vormen.

Verrijking

“Cultuur gaat onlosmakelijk gepaard met emoties. Bij ingetogen momenten als begrafenissen of herdenkingen kunnen muziekstukken, gedichten en verhalen troost bieden bij het herdenken van onze dierbaren. Zo linken we kunst aan cultuur met deze momenten van rouwverwerking”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse. “Als muziekcentrum trekken we graag jonge organisaties aan en geven hen kansen. Vroeger mochten ze niets doen, maar nu mogen ze dat des te meer. Reveil is een aanwinst”, zegt Jolle Desloover als coördinator van Muziekcentrum Track. “Reveil is een verrijking voor ons huis waar al veel actoren samen zitten. Het is een mooi voorbeeld van een cultureel project. Reveil wordt een unieke partner in het muziekcentrum, door zijn specifieke focus op afscheid nemen, rouwen en herdenken. Dit onderstreept alleen maar de rijke en diverse samenstelling van gebruikers, verenigd in het gebouw. Voor het Conservatorium is die diversiteit een echte troef: door samenwerkingen aan te gaan met de

huisgenoten kunnen we onze leerlingen een heel brede vorming aanbieden, die wat buiten de lijntjes kleurt van hun gebruikelijke lessenpakket”, aldus Erik Desimpelaere als directeur van Conservatorium Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier