Nieuwe master Filmfestival Oostende 2017 kiest voor anti-oorlogsthema voor eigen selectie

Redactie KW

Die master wordt Wim Opbrouck. ‘Cargo’, volledig opgenomen in Oostende, wordt op 8 september de openingsfilm van FFO17.

Wim Opbrouck is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rollen in de humoristische tv-reeksen ‘Het eiland’ en ‘In de gloria’, de prestigieuze Vlaamse fictiereeksen ‘In Vlaamse Velden’, ‘De Ronde’, ‘Salamander’ en ‘Matroesjka’s’, en diverse films, waaronder ‘Het Varken van Madonna’, ‘Frits en Freddy’, ‘Iedereen Beroemd’ en ‘Café Derby’.

“Acteren in een theater of meespelen in een film, ik doe het allebei even graag”, zegt de geboren Bavikhovenaar. “Vandaar dat ik als acteur verheugd was met het telefoontje van de organisatie waarbij ik deze ‘opdracht’ als master werd aangeboden. Fijn dat ik ook een eigen selectie op het programma mag zetten. Ik heb gekozen voor anti-oorlogsfilms, onder meer ‘Dr. Strangelove’, ‘Paths Of Glory’ en ‘The Deer Hunter’. De wereld staat in brand – dat is eigenlijk al zo van toen de mensen met knotsen elkaar de schedel begonnen in te slaan – en wij kijken slaapwandelend toe hoe de geschiedenis herhaalt. Het is in die overtuiging en het geloof in een naïeve vredesgedachte dat ik kies voor dit genre van films. Films die het geweld aanklagen, de dictatuur, het racisme, het extremisme, het fanatisme, en alle andere foute -ismen. Film zal de wereld niet redden, maar het kan de wereld – die het tot onderwerp heeft – wel veranderen. Al was het maar voor even; voor de duur van die ene film, op die ene avond in die donkere bioscoopzaal. Daarom, als daad van pacifistisch verzet, deze keuze”, aldus de master van FFO17.

Op de zeedijk, reikhalzend uitkijkend naar de 11de editie van Filmfestival Oostende: Peter Craeymeersch (directeur van de organiserende vzw Les Films du Bord de Mer), Gilles Coulier (regisseur van Cargo, de openingsfilm van FFO17), Wim Opbrouck (Master van het festival) en burgemeester Johan vande Lanotte.
Op de zeedijk, reikhalzend uitkijkend naar de 11de editie van Filmfestival Oostende: Peter Craeymeersch (directeur van de organiserende vzw Les Films du Bord de Mer), Gilles Coulier (regisseur van Cargo, de openingsfilm van FFO17), Wim Opbrouck (Master van het festival) en burgemeester Johan vande Lanotte.© (Rio)

Visserij

De 11de editie van Filmfestival Oostende, met Nederland als gastland, start op 8 september met ‘Cargo’. Het is meteen het langverwachte langspeelfilmdebuut van regisseur Gilles Coulier. Peter Craeymeersch, directeur van FFO: “Gilles is reeds vanaf het eerste jaar van het festival onze ‘chouchou’. Hij was toen een zeer jong talent waarvan je onmiddellijk kon voelen dat hij cinema in zijn lijf had. Hij vertelt echte verhalen over mensen met specifieke karakters die je niet loslaten. Samen met zijn compagnon David Williamson zorgt hij voor een unieke beeldtaal. Ik ben er alleszins grote fan van. Na het zien van ‘Cargo’ is de film een paar dagen in mijn kleren blijven hangen. ‘Cargo’ is als de zee: met eb en vloed, met een dreigende onvoorspelbaarheid en met een ongelooflijk grote aantrekkingskracht.” De film brengt het ruwe verhaal van een gezin uit de visserijsector dat tot de rand van de afgrond wordt gedreven. Alles draait rond het leven van drie broers, vertolkt door Sebastien Dewaele, Sam Lowyck en Wim Willaert.

Openluchtvertoning

Net als bij de voorgaande edities wil FFO17 een complementair programma aanbieden, waarbij internationale kwaliteitsfilms gecombineerd worden met talent van eigen bodem. Gezien de interesse voor de competities binnen het festival zeer groot is, worden de luiken Taste of Europe en LOOK! uitgebreid naar respectievelijk 10 en 9 films.

In aanloop naar het eigenlijke filmfestival, dat loopt van 8 tot en met 16 september, wordt er begin augustus een speciale openluchtvertoning geprogrammeerd. Dan kan men in het Leopoldpark kijken naar ‘Le Petit Baigneur’, de fantastische komedie met wijlen Louis de Funès. Schepen van cultuur Bart Plasschaert is alvast opgetogen dat de toegangsprijzen opnieuw zeer democratisch zijn. “Heel wat mensen komen nauwelijks in contact met cultuur in onze stad en als ze dan naar alle films van het festival kunnen voor slechts 30 euro in totaal, dan is dit toch een uitgelezen kans. De jongeren krijgen zelfs nog 10 euro extra korting”, aldus de schepen.

(Rio)