Nieuwe leden gezocht voor Kortemarkse cultuurraad: “We zijn geen groep oude ventjes”

Freddy Vandermeersch (67) is voorzitter van de cultuurraad. Dit huisje in zijn tuin is zijn favoriete schrijfstek. © foto JDK
Redactie KW

Er is vers bloed nodig in de Kortemarkse cultuurraad. Nieuwe kandidaten krijgen tot 27 september de tijd om zich te melden. “Ook frisse, vernieuwende ideeën zijn welkom”, klinkt het bij de 67-jarige Freddy Vandermeersch, die al zes jaar voorzitter is van de raad.

Een stille en bescheiden levensgenieter, blij met de kleine dingen des levens, zo kan je de huidige voorzitter van de cultuurraad best omschrijven. Hij is nog altijd verwonderd hoe hij, als tweede uit een gezin van tien, zo door cultuur begeesterd werd. Dichter Freddy Vandermeersch is, samen met zijn medeleden, wel op zoek naar nieuw bloed voor de Kortemarkse cultuurraad.

“Laatst in februari organiseerde ik nog een gedichtenavond in Torhout, waar maar liefst 100 geïnteresseerden op afkwamen”, aldus Freddy (67), die getrouwd is met Jeannine Depoortere en langs de P. Denysweg woont. “Ik bracht vroeger al een paar dichtbundels uit en ik schrijf regelmatig nieuwe poëzie. Ik voel me absoluut geen vedette, maar ik doe het gewoon graag. Ik bouwde een klein houten huisje in mijn tuin dat ik volledig naar mijn smaak inrichtte. Ik zit hier graag te schrijven of ik stek er samen met de familie op vrijdagavond een frietje. Het is een ontspanningsruimte, maar als de drank rijkelijk vloeit, wordt het dan meer een spanningsruimte (lacht).

Voorzitter Ookunst

“Niet slecht voor iemand die altijd de laatste van de klas was, want ik kom uit een groot gezin met 10 kinderen”, gaat Freddy verder. “Muziek, theater en cultuur in het algemeen was absoluut aan ons niet besteed. Mijn vader mocht mijn eerste dichtbundel niet meer meemaken, maar ik kan zijn reactie ongeveer raden: ‘waarmee houdt die zich nu weer bezig?’ (lacht). Ik ben ook voorzitter van OOkunst en het deed me wat toen we die eerste keer in de kerk van Handzame een concert organiseerde. Ik deed mijn communie in die kerk en nu ga ik daar naar een optreden kijken dat ik mee help organiseren. Ik vond dat heel aangenaam, maar vreemd”, geeft Freddy toe.

“Cultuur is iets wat absoluut nodig is, zeker in een gemeente als Kortemark”, vervolgt Freddy. “En het werkt, want we hebben een prachtig cultuuraanbod en beginnende kunstenaars krijgen veel steun. Kijk maar eens hoeveel voorstellingen in Kortemark direct uitverkocht zijn. Daarbij denk ik aan de concerten van Buurman en Stef Kamil Carlens. Ja, soms ben ik ook wel eens te laat om nog aan een ticket te geraken. Denk maar niet dat ik als voorzitter een voetje voor heb! Dat zou ik overigens ook nooit willen. Met de cultuurraad proberen we ons steentje bij te dragen om het cultuurleven in de gemeente nog wat meer op te krikken. Maandelijks komen we samen met ons dagelijks bestuur en daarvoor zijn we dus nog op zoek naar geschikte kandidaten.”

Vrijwillig meewerken

“Wie lid is van een Kortemarkse culturele vereniging of specialist is in één of andere kunstvorm, is zeker welkom. Ook wie frisse of vernieuwende ideeën heeft die hij graag uitgewerkt wil zien, kan zich kandidaat stellen. Als je maar geïnteresseerd bent in cultuur en bereid bent om vrijwillig mee te werken aan creatieve projecten in de gemeente. We werken dus eerder theoretisch en adviserend, maar we zijn zeker en vast geen groep oude ventjes. Onze 13 leden doen ook niet aan politiek en iedereen heeft voldoende inspraak in de vergaderingen”, besluit Freddy enthousiast.

(Jeffrey Dael)

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen door voor 27 september hun kandidatuur en motivatie te mailen naar cultuur@kortemark.be. Meer info kan je verkrijgen bij de dienst Cultuur op het nummer 051 56 61 08.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier