Nieuwe expohal komt op domein Sint-Andreasinstituut, dat nieuwe school bouwt op KTA-site

De ingang van het Sint-Andreasinstituut. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugse stadsbestuur besliste vrijdagochtend dat de nieuwe expohal voor de stedelijke musea op de site van het Sint-Andreasinstituut op de Garenmarkt zal gebouwd worden. Het Sint-Andreasinstituut zal dan weer een nieuwe school bouwen op de voormalige KTA-site.

Met die beslissing maakt het nieuwe stadsbestuur een eerder besluit van voormalig Brugs burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) ongedaan. Die had in 2017 gekozen voor de voormalige KTA-site als locatie voor de expohal. Hij had daarvoor met het gemeenschapsonderwijs aan grondenruil gedaan: Brugge gaf in ruil het domein van de voormalige stadsschool in de Jeruzalemstraat aan de koepel van het gemeenschapsonderwijs, dat er de school Stamina in onderbracht.

Het vorige bestuur onderhandelde ook met de vzw Sint-Andreasinstituut, maar de school vroeg 12 miljoen euro voor de verkoop van haar domein, dat weliswaar dubbel zo groot is. Dat was te duur voor de stad. Maar CD&V toonde zich in volle kiesstrijd een voorstander van Sint-Andreas, omdat bij een nieuwe ruiloperatie die vrije school nieuwe klassen kan bouwen op de KTA-site. De huidige school is verouderd, een nieuw schoolgebouw dringt zich op.

Nood aan aparte hal

Vrijdagnamiddag lichtten burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en vertegenwoordigers van het Sint-Andreasinstiuut hun plannen toe op de site aan de Garenmarkt. De stedelijke musea hebben nood aan een aparte expohal, want nu moet bij elke grote tentoonstelling het Groeningemuseum enkele weken dicht voor herinrichting.

Het Sint-Andreasinstituut.
Het Sint-Andreasinstituut.© Davy Coghe

“Zes experten hebben het dossier op vraag van het stadsbestuur onderzocht. Zij hebben een duidelijke voorkeur voor de Garenmarkt”, zegt Dirk De fauw. Bijgevolg gaat de stad over tot een grondruil met de vzw Sint-Andreasinstituut: Brugge brengt de 5.846 vierkante meter van de site KTA in en krijgt in ruil de 12.419 vierkante meter van de Garenmarkt, met opleg van 3,375 miljoen euro.

“Dankzij deze protocolovereenkomst kan de vzw Katholiek Onderwijs Sint-Trudo een nieuwe school voor 950 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs, met sportzaal, op de site in de Jacobinessenstraat bouwen. Die sportzaal zal buiten de schooluren ook door Bruggelingen kunnen gebruikt worden. De stad engageert zich om het beschermde passantenhuis te restaureren, dat ook door de school zal gebruikt worden.”‘

Nieuwe expohal komt op domein Sint-Andreasinstituut, dat nieuwe school bouwt op KTA-site

Brugge realiseert een museum- en kunstsite op de Garenmarkt, met expohallen. Zo bouwen wij een volwaardig museumkwartier uit op de gronden van de voormalige Eeckhoutabdij, waar tevens een nieuw openbaar museumpark zal gecreëerd worden. Als onderdeel van de renovatie van het Groeningemuseum kunnen we subsidies krijgen van de Vlaamse overheid. Indien nodig, kan een deel van de site verkaveld worden”, aldus de Brugse burgemeester.

Timing

De nieuwe school zou in de loop van 2022 in gebruik genomen moeten worden. Voor de bouw ervan kan Sint-Trudo/Sint-Andreas rekenen op een huursubsidie van Vlaanderen. Het museumproject zou eind 2023 of begin 2024 klaar moeten zijn. Dit ambitieus totaalproject wordt op 29 april aan de gemeenteraad voorgelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier