Nieuwe expo in Delvaux Museum Koksijde: ‘Het verhaal van een artistieke vriendschap’

© (Foto MVPO)
Redactie KW

Het Paul Delvaux Museum in Sint-Idesbald start het seizoen met een bijzondere tentoonstelling die de sterke band tussen Georges Grard en Paul Delvaux belicht. In de diverse zalen van het museum gaan de beelden van Grard een intieme dialoog aan met de schilderijen van Delvaux. Ze illustreren de artistieke vriendschap van twee meesters van de Belgische kunst in de twintigste eeuw.

Niemand minder dan Chantal, de dochter van Georges Grard, opende de tentoonstelling, en ze benadrukt de vriendschap tussen de twee kunstenaars: “Mijn vader en Paul leerden elkaar beter kenen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, hier in Sint-Idesbald. Het huis van mijn vader stond altijd open voor bevriende kunstenaars. Ik herinner mij de verhalen over de aperitiefjes in de duinen, de spelletjes petanque, er werd veel gelachen… Mijn vader en Paul zullen elkaar ongetwijfeld hebben beïnvloed, maar ze begrepen elkaar zo goed dat ze geen woorden nodig hadden. Allebei leefden ze voor de kunst. Deze tentoonstelling straalt een bijzondere eenheid en harmonie uit. Vandaag heeft Paul Delvaux de deuren van zijn huis opengezet voor zijn vriend, om samen hun werk te tonen. Alletwee hielden ze van de zee en lieten ze zich heel dikwijls inspireren door de schoonheid van de vrouw. Twee mooie voorbeelden zijn hiervan de stille getuigen: Dikke Mathille van mijn vader en ‘Nu sur la plage/Naakt op het strand’ van Paul Delvaux, dat vorig jaar werd geschonken door een anonieme privékunstverzamelaar.”

Julie Van Deun, conservator van het museum: “We zijn bijzonder trots op deze tentoonstelling! Nooit eerder is er ergens een gezamenlijke expo van deze twee grote kunstenaars georganiseerd, en al helemaal niet van dat formaat! Deze tentoonstelling maakt trouwens deel uit van een groter project. Het tweede gedeelte is in voorbereiding. Daarvoor wordt momenteel de tuin onderhanden genomen, waar in juni een collectie bronzen beeld zal worden getoond onder de naam ‘A Place to Shine’.”

Nieuwe expo in Delvaux Museum Koksijde: 'Het verhaal van een artistieke vriendschap'
© (Foto MVPO)

In een aparte zaal van het Delvaux Museum toont Chantal Grard vanaf 22 februari eigen werk in ‘A Place to be Seen’. Het lag voor de hand dat zij de genen van haar artistieke ouders zou erven. Ook zij is een getalenteerd beeldhouwster en treedt hiermee in het voetspoor van haar ouders, Francine Van Mieghem en Georges Grard.

Naast de permanente collectie, met een vaak vernieuwde scenografie, organiseert het museum elk jaar tijdelijke tentoonstellingen. Wegens groot succes wordt de tentoonstelling rond de fresco’s fresco’s die Delvaux tussen 1954 en 1956 maakte voor het Brusselse huis van Gilbert Périer met een seizoen verlengd. Info http://www.delvauxmuseum.be – Paul Delvauxlaan 42. Open van dinsdag tot en met zondag van 10.30u tot 17.30u.

(MVPO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier