Nieuwe EP An-Sofie Noppe in het West-Vlaams

"De release van de EP staat gepland op 8 november in Muziekcentrum Dranouter", zegt An-Sofie Noppe. (foto TOGH)
Redactie KW

De Poperingse An-Sofie Noppe scheerde hoge toppen met haar debuutcd ‘Wij Blijven Hier’ enkele jaren geleden. Nu is ze terug met een nieuwe EP. Enkel zijn het deze keer geen Nederlandstalige liedjes, maar wel… West-Vlaamse. “Mijn eerste West-Vlaams nummer schreef ik met mijn zus Elien voor mijn oma”, vertelt An-Sofie.

An-Sofie Noppe werd 32 jaar gelden geboren in Poperinge, als één van de laatsten in het Mariaziekenhuis, en groeide op in Watou bij haar ouders Nadine Descamps en Bertin Noppe, zus van Marlies, Lieselot en Elien, en broer Pieterjan. “Maar op 17-jarige leeftijd kwam ik al in Gent terecht. In het vijfde middelbaar ben ik hier komen studeren voor woordkunstenaar. En dan ben ik blijven plakken”, vertelt ze.

De artistieke projecten waarmee An-Sofie Noppe momenteel bezig is, zijn niet op één hand te tellen. Ze schrijft en zingt liedjes, gidst muzikale wandelingen, zingt kinderliedjes in, speelt kindervoorstellingen, zingt bij A Sweet Journeyman’s Tale, geeft muziekworkshops, doceert folkzang en zingt bij meisjeskoor Amaranthe.

Twee jaar na debuutplaat

Twee jaar geleden bracht An-Sofie haar debuutplaat ‘Wij Zijn Hier’ uit met tien Nederlandstalige liedjes. “Dat was super leuk”, vertelt An-Sofie. “We mochten spelen op leuke festivals, zoals Festival Dranouter, Gentse Feesten en Boterhammen in het Park. Ik was zo blij om eindelijk met een eerste plaat naar buiten te komen, dat ik de eerste maanden daarna al meteen een nieuwe plaat bij elkaar had geschreven. Ik zat met zoveel energie en adrenaline door die plaat op te nemen en veel op te treden, dat ik dat ergens in kwijt moest. Dus de debuutplaat heeft me de bevestiging gegeven dat dit echt is wat ik het liefste doe en dat ook het liefst de rest van mijn leven wil blijven doen.”

“Anderhalf jaar schreef An-Sofie echter plots een lied in het West-Vlaams, samen met haar zus Elien. “Onze ‘Metje’ was gestorven in mei 2018 en met ‘Keuninginne’ brachten we een ode aan haar. Dat konden we alleen maar in ‘t Poperings schrijven, iets anders zou niet geklopt hebben. Toen ontdekte ik dat het veel makkelijker is om alles wat ik voel en denk in het Poperings te schrijven en te zingen, omdat ik ook echt nog steeds zo denk. En toen mijn producer Wouter Berlaen ook nog eens enthousiast bleek te zijn, dacht ik: hop, test dat maar eens uit. En voilà. Zo is er plots een EP van gekomen.”

“De liedjes beschrijven allemaal een beetje hoe ik me als jonge dertiger voel: blij en gelukkig en dankbaar met hoe het leven loopt, maar tegelijk ook met veel vragen. En ook een beetje nostalgisch naar hoe het vroeger was, hoe onbezorgd we konden zijn en hoe mooi de vriendschappen waren – en nog steeds zijn, maar dan op een andere manier.”

Crowdfunding

Net zoals bij haar eerste plaat organiseert An-Sofie ook deze keer een crowdfundingcampagne om het financiële plaatje van de opnames rond te krijgen. “Het bedrag dient hoofdzakelijk om de opnames te betalen: twee olijke en behoorlijk geniale producervrienden genaamd Ward Snauwaert en Wouter Berlaen, het masteren van de EP, ongelooflijke muzikanten die straffe dingen komen inspelen, zoals het knotsgekke Die Verdammte Spielerei, een photshoot, promo… Dat kost allemaal natuurlijk geld. De mensen die sponsoren krijgen er natuurlijk ook iets voor terug, zoals de EP zelf, of een muzikale wandeling, of een ukuleleworkshop, of ik maak een slaapliedje voor jou…”

In totaal wil An-Sofie 5.500 euro. Voorlopig staat de teller op 32 % van dat bedrag en er zijn nog veertien dagen te gaan. De release van de EP staat gepland op 8 november in Muziekcentrum Dranouter. “Mijn eerste cd had ik ook in Muziekcentrum voorgesteld. Daarna gaan we een paar kleinere concerten doen, eind februari komt er een kleine baby bij, (An-Sofie is al mama van Otis (5) en Noa (4) en woont samen met Johannes Dewilde, red.) en dan hopelijk weer een mooi gevulde zomer bij elkaar spelen. En daarna de wereld veroveren, uiteraard!” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier