Nieuwe directeur Kortrijkse Schouwburg: “Hernieuwbare energie ingeruild voor cultuur”

Alexander Ververken is de nieuwe directeur van de Kortrijkse Schouwburg. © JVGK
Axel Vandenheede

Vandaag, vrijdag start het cultuurseizoen van de Kortrijkse Schouwburg. Die opening gaat gepaard met de voorstelling van de nieuwe directeur Alexander Ververken. “Cultuur is een gedroomde manier om mensen bij elkaar te brengen”, stelt de 35-jarige Kuurnenaar.

Als voorzitter van de Schouwburg Kortrijk stelt Liesbet Maddens trots de nieuwe directeur voor. Zijn naam: Alexander Ververken (35). Hij groeide op in Izegem, is de broer van Karlien Ververken, procureur bij parket Kortrijk en zit na een ongeval in een rolstoel.

“In maart 2016 verliet Lieselotte Deforce ons”, vertelt ze. “Van in het begin hebben we gesteld dat we liever de tijd zouden nemen om de ideale kandidaat te vinden. Een eerste sollicitatieronde leverde niemand op, in de tweede werd Alexander door de zeskoppige jury unaniem naar voor geschoven.”

Voor buitenstaanders een verrassing, want de Kuurnenaar komt niet over van een culturele organisatie. “Ik was de voorbije elf jaar aan de slag bij Engie Electrabel”, legt Alexander uit. “De laatste vijf jaar was ik voornamelijk bezig met projecten rond hernieuwbare energie en het vermarkten ervan in Europa. Sinds kort ben ik dus in een totaal andere sector aan de slag.”

Elektronische muziek

“Omdat ik met mijn gezin – ik ben getrouwd met Griet Van Reeth en samen hebben we twee kindjes – een tijdje geleden van Brussel naar Kuurne verhuisde en ik ook op zoek was naar een grotere sociale betekenis in mijn job, heb ik mij kandidaat gesteld voor de functie van directeur van de Schouwburg. Cultuur is een gedroomde manier om de verschillen tussen de diverse groepen in de samenleving te illustreren, erover te debatteren en tegelijk het ideale middel om mensen bij elkaar te brengen.”

“De jury schoof Alexander unaniem naar voor als de beste kandidaat” – Liesbet Maddens

Bovendien heeft Alexander Ververken ook een pak culturele bagage. “Mijn grote passie is muziek. Vooral elektronische muziek: als student handelsingenieur in Leuven maakte ik puur als hobby dergelijke muziek. Ik hou ook van theater en dans, twee zaken waarmee ook personen uit mijn familie en vriendenkring professioneel bezig zijn.”

De nieuw benoemde directeur is sinds maandag actief bij de Schouwburg en staat op zijn vijfde werkdag dus al voor een belangrijke dag. “Het is goed dat Alexander er van bij de opening bij zal zijn”, stelt Liesbet Maddens nog. “Zo is hij van bij het begin nauw betrokken bij alles.”

Zelf heeft de directeur het programma voor dit seizoen al goed bestudeerd en hij geeft dan ook graag enkele tips mee. “Zoals elk seizoen pakt de Schouwburg uit met een aantal grote namen en die voorstellingen zijn zeker aanraders. Maar ook Lucinda Ra tijdens het eerste weekend van februari mag je niet missen. Het is in feite een atelier van 72 uur aan een stuk rond de vraag wat een sociale stad kan zijn. Daarbij gaan artiesten en publiek in interactie.”

100 jaar in 2020

“Een tweede aanrader is Chasse Patat eind juni 2018, een voorstelling voor kinderen ouder dan acht jaar. Iedereen is het erover eens dat dit een heel speciale voorstelling wordt, op een geheime locatie dan nog.”

Het is duidelijk dat Alexander Ververken uitkijkt naar het komende seizoen. Al kijkt hij samen met de raad van bestuur al verder. “Samen met het team wil ik niet alleen elk jaar met een sterk programma uitpakken, ook het participatieve of de link tussen publiek en artiest, is van belang. Daarenboven zetten we hard in op jong talent. Een laatste belangrijke pijler is het Muziekcentrum Track, waarbij we de rol van regisseur van Kortrijk Muziekstad op ons zullen nemen.” “In november 2020 is er ook het 100-jarig bestaan van de Schouwburg. Een verjaardag die we in stijl zullen vieren”, besluit Liesbet.

Het openingsweekend van Schouwburg Kortrijk heeft heel wat in petto. Vrijdagavond geeft curator Wim Opbrouck zelf de aftrap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier