Nieuw bibliotheekfiliaal ‘Xaverianen’ in Sint-Michiels opent zaterdag de deuren

De nieuwe bib Xaverianen is een verrijking voor Sint-Michiels. © PM
Redactie KW

Zaterdag is het eindelijk zover. In het gloednieuwe wijkcentrum Xaverianen in de gelijknamige straat in Sint-Michiels opent het bibliotheekfiliaal zijn deuren.

Het onvermijdelijke Covid-19 was de oorzaak van enkele maanden vertraging. En het is ook door het virus dat de opening van het nieuwe filiaal straks zonder toeters of bellen verloopt. Maar dat zal Sint-Michiels niet verhinderen om opgelucht kennis te maken met een bibliotheek die in meer dan één opzicht een verrijking mag heten. Want ‘luchtig’ is het eerste woord dat je voor de geest komt als je in het wijkcentrum de bibliotheekruimte binnenkomt.

Open gevoel

Achter de integraal houten gevel van het Xaverianengebouw geven de ruime raampartijen van de bib een open gevoel. Dat gevoel van ruimte zal de charme van de ‘oude’ bibliotheek in het voormalige gemeentehuis wellicht snel doen vergeten. “De voorbije twee weken werd met man, vrouw en macht gewerkt om de meer dan 26.000 stuks uitleenmateriaal te verhuizen!”, laat schepen van Cultuur Nico Blontrock optekenen. “En neen, dat verliep niet zoals in de jaren tachtig, toen in de binnenstad de centrale bibliotheek verhuisde”, lacht de schepen, herinnerend aan de schoolkinderen die toen elk met een stapeltje boeken heen en weer marcheerden van het Jan van Eyckplein naar de nieuwe bib in de Kuipersstraat.

Inleverbox

Bibliotheek Xaverianen biedt de ruimte die de vorige locatie miste. Daardoor is, naast de vaste collectie, nu ook plaats voor allerlei activiteiten. Samenwerking met de nabije basisscholen én hogescholen ligt daarbij voor de hand. En er zijn een paar praktische vernieuwingen. De mogelijkheid om online lidgeld of andere kosten te regelen wordt voortaan in elk filiaal aangeboden. En in Xaverianen kan je je uitgeleende boeken ook buiten de openingsuren binnenbrengen in een daartoe bestemde ‘inleverbox’.

Een bib is meer dan een plek waar je boeken ontleent, het is ook een ontmoetingsplaats – Bibliotheekdirecteur Koen Calis

Burgemeester Dirk De fauw is overtuigd van het nut van de vernieuwing die inmiddels in meerdere bibliotheken in de rand werd gerealiseerd. “In zowel Sint-Kruis, Assebroek als Sint-Andries zagen wij de uitleencijfers met dertig procent omhoog gaan“, benadrukt hij. “Belangrijk daarbij is,” weet bibliotheekdirecteur Koen Calis, “dat die groei niet tijdelijk is, maar ook achteraf behouden blijft.” Hij noemt dit verschijnsel het ‘Daverloo-effect’, sinds het zich manifesteerde bij de eerder vernieuwde bib in Assebroek. “Een bib wil ook meer zijn dan een plek waar je boeken ontleent. Wij willen ook als ontmoetingsplaats onze rol spelen.”

Educatieve troeven

Schepen van Patrimoniumbeheer en Energie Minou Esquinet: “We zijn erin geslaagd deze bib onder te brengen in een bijna energieneutraal gebouw.” Waarna een trotse filiaalverantwoordelijke Mieke Haeck ons naar de educatieve ruimte boven de bib loodst, waar zij vertelt over de educatieve mogelijkheden en troeven die ‘haar’ nieuwe bib straks te bieden heeft. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier