Niels Destadsbader mag met zijn Sportpaleisconcert het jaar spetterend afsluiten op VTM. Op muzikaal vlak deed hij het ook door met zijn nieuwe single alweer een gevoelig thema rond stil verdriet op een prachtige manier vorm te geven. Het zorgt ervoor dat Niels op muzikaal vlak goed op weg is om de stem van deze generatie te worden. Te klef? Allerminst.

Tot de dokter ons vertelt

waar het schoentje knelt.

Ik zie haar ogen vol verdriet

want je komt er niet.

Ik hoorde het nummer 'Vlinders in haar Buik' dit voorjaar voor het eerst in het Capitole in Gent, midden de uitzendingen van Liefde voor Muziek en vlak voor het verschijnen van zijn CD 'Dertig', waar het nummer ook op staat.

Het was een ijzige stilte die in de zaal viel. Die stilte was nog indrukwekkender anderhalve maand geleden toen Niels Destadsbader het nummer zong in een tjokvol Sportpaleis, met achter hem een groot zwart scherm waarop kindernamen geprojecteerd werden, met daarbij telkens een datum. Er waren een heleboel mensen die het niet droog hielden op dat moment, of op zijn minst een stevige krop in de keel kregen.

© TV-special Concert Niels 30 in het Sportpaleis

Zelf ben ik vader van twee jonge kinderen. Twee keer zijn we gezegend met kinderen waarbij elke stap makkelijk verliep. Vlot zwanger, dito geboorte - al heb ik als man wel makkelijk praten - en daar bovenop nog eens goeie slapers én eters. Toch waren we bij elke fase op onze hoede. De verhalen rond ons waren immers niet bij te houden. Wat een van de mooiste zaken in een mensenleven moet zijn, is zo heel vaak een lijdensweg, hoorden we.

Horen we nog steeds. Miskramen, moeilijk of zelfs helemaal niet zwanger raken... Waanzinnig hoeveel mensen daar mee geconfronteerd worden. En dan weten we nog niet eens de helft. Want voor velen is dat een verdriet dat ze liever binnenskamers houden.

Gedurfde zet

Op goed twee jaar tijd verzamelde Niels Destadsbader twee Radio 2 Zomerhits, een handvol MIA's, was hij niet van het scherm te branden, gooide hij hoge ogen in Liefde voor Muziek én vulde hij voor het eerst twee Sportpaleizen op rij. Op een moment dat je carrière zo boomt, nota bene vlak voor de feestdagen, een nummer uitbrengen dat allesbehalve een vrolijke meezinger is, is een gedurfde zet. Zeker met een tekst en inhoud als dat van 'Vlinders in haar buik' is extra straf.

Wie Niels Destadsbader kent, wéét dat 'Vlinders in haar buik' geen onderdeel is van een masterplan of een bewuste carrièrezet

Het is niet de eerste keer dat Niels zo'n intens verdriet zo goed weet te formuleren. Eerder bracht hij al een eerbetoon aan zijn overleden jeugdvriend Robbie en met het nummer 'Hey Pa' stak hij zijn bewondering voor zijn ouders niet weg. Zelden een mens zo zien in zijn vel blinken als zijn vader toen hij dat nummer zong, naast hem in de tribune van het Sportpaleis. Maar dat ziet u eind dit jaar dus nog eens op VTM, mocht u er niet bijgeweest zijn in het Sportpaleis.

© TV-special Concert Niels 30 in het Sportpaleis

Het verhaal van 'Vlinders in haar buik' is niet uit de lucht gegrepen, integendeel zelfs. Toeval wil dat we het verhaal daarvan al een hele tijd kenden, wat het extra beklijvend maakte om te horen op zo'n groot podium. Het is een verhaal uit zijn dichte omgeving, meerdere verhalen zelfs. Zelf heeft Niels geen kinderen, maar hij steekt de bewondering voor zijn petekindjes allesbehalve onder stoelen of banken.

Als artiest valt of staat je reputatie met authenticiteit. Criticasters zullen dan wel zeggen dat hij het slim aanpakt, maar wie Niels kent wéét dat de keuze van dit nummer geen onderdeel is van een masterplan, laat staan een bewuste carrièrezet. Niels is iemand die leeft op gevoel. En ja, hij weet hoe hij een publiek moet beroeren.

Het schone is dat hij tussen al dat commercieel geweld heel bewust kiest voor nummers als 'Hey Pa'

Maar de dag dat hij het niet meer oprecht kan doen, dan houdt hij ongetwijfeld liever de eer aan zichzelf. Het schone is dat hij tussen al dat commercieel geweld heel bewust kiest voor nummers als 'Een beetje anders', 'Hey Pa', 'Speeltijd' en nu dus ook 'Vlinders in haar buik'. Net daarom zou Niels wel eens de muzikale stem van deze generatie kunnen worden.

Niet zozeer de artiest met het beste stemgeluid of de meest indringende teksten, maar toch als de zanger die zo'n belachelijk breed platform durft gebruiken om het niet alleen te hebben over liefdesverdriet, maar over alle vormen van verdriet. Dat bespreekbaar maken, is vandaag al een hele onderneming, in een maatschappij waar alles sneller moet, inclusief een rouwproces.

© TV-special Concert Niels 30 in het Sportpaleis

Opmerkelijk is dat ook andere artiesten uit West-Vlaanderen, van wie het imago bestaat dat ze binnenfretters zijn, dat verdriet óók durven benoemen. Het Zesde Metaal, Yevgueni en Brihang laten in hun teksten ook doorschemeren dat het ok is om anders te zijn, dat het ok is om verdriet te hebben en dat het ok is om niét ok te zijn. Daar kunnen we alleen maar respect voor hebben. Als we met die boodschap het jaar straks kunnen afsluiten, dan zijn we verdorie al goe gevlogen. (Foto's VTM)

Niels 30 in het Sportpaleis, op maandag 31 december om 22.40 uur op VTM.