Negenendertigste Sint-Maartensstoet in Ardooie onder een regen van confetti.

Ook Micky Mouse was van de partij. © JC
Redactie KW

Op zaterdag 9 november vond in Ardooie al voor de negenendertigste keer de Sint-Maartensstoet plaats. Niemand minder dan Sint-Maarten zelf kwam de kinderen verwelkomen met een goed gevulde kindernamiddag, waarop even later de traditionele stoet volgde.

Het best bewaarde Sint-Maartensgeheim is hier onthuld. Tijdens de kindernamiddag kreeg Maartijntje een gezicht. Martijntje is het nieuwe hulpje van Sint Maarten. Het klein Romeintje beloofde plechtig om de Ardooise Sint jaarlijks bij te staan op zijn tocht door Ardooie. Hij maakte meteen kennis met zijn vele fans in de feesttent.

De sfeer zat er goed in.
De sfeer zat er goed in.© JC

De kindernamiddag was één van de ingrediënten van de 39ste Sint Maartensstoet in Ardooie. Milde weergoden zorgden op de vooravond voor een droog wandelbuffet van zeven kilometer met een vijftal culinaire stops onderweg. Ook de stoet kon rekenen op een lekker herfstweertje. In afwachting dat de stoet door de centrumstraten trok was er animatie met een internationaal karakter. De ludieke poetsploeg van Bonpardon moest te elfder ure nog vervangen worden wegens een defect. Of zij het confetti tapijt zouden ruimen, of het alleen maar erger zouden maken is een raadsel. Maar vanop de twintig carnavaleske wagens werd een ongezien hoeveelheid confetti op de massa gegooid.

Negenendertigste Sint-Maartensstoet in Ardooie onder een regen van confetti.
© JC

Een echt thema was er dit jaar niet in deze stoet. Vorig jaar stond het einde van de oorlog in de verf. De oproep om Sint-Maarten en zijn verhaal in de verf te zetten leek soms ver af. Wagens met de vervuilende koe, het busje dat niet onmiddellijk komt, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de elfjes en de trollen, het far west salon… Er was voor elk wat wils.

De geslaagde avondwandeling met 800 eetlustigen, de kindernamiddag, de stoet en de avondhappening met onder meer Jetti Palletti in de tent. Het Sint Maartenscomité klopt zich op de borst : ‘Wij zijn klaar voor de veertigste editie’.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier