Negen modestudenten van Academie Kortrijk stellen 80 creaties voor

Directeur Petra Flamand en docente Griet Vandewiele. © TVK
Redactie KW

Op 26 mei showt het Atelier Mode en Theaterkostuums van de Academie Kortrijk de collecties van de studenten. Ze doen dat onder de noemer Acamoda. De modestudenten laten daarmee hun visie op de hedendaagse mode zien.

De tweejaarlijkse show toont zo’n 80 creaties van 9 studenten, die in leeftijd variëren van 20 tot in de 40. Het zijn Pauline Debeurme, Alien Decock, Elke Demeulemeester, Griet Demuynck, Lynn Depreux, Hannelore Fabri, Elien Ranson, Roseline Vandamme en Carlo D’Alessandro, de enige man in de klas. Zij volgen gemiddeld 8 uur in de week les.

“Dat gaat van de ontwerpen tekenen, patronen maken, stoffen uitkiezen en maken. Gemiddeld maken ze zo’n acht creaties doorheen het schooljaar. Dat is redelijk arbeidsintensief. Je mag dat niet onderschatten. Vroeger deden we de show jaarlijks, nu tweejaarlijks”, legt docente Griet Vandewiele (59) uit. “We stimuleren hen om hun creativiteit zo ver en diep mogelijk uit te puren en te experimenteren met texturen, kleur, vormen en structuren.”

Naargelang de graad waarin de studenten zitten zijn er vrije werken en opgelegde werken. “Bijvoorbeeld het thema ‘De meetkunde van de natuur’, de ‘Italiaanse Renaissance’ en ‘De Restauratie’ komen aan bod. Daardoor leren de studenten ook andere technieken ontdekken en ze ook toe te passen.”

“Ik ben blij dat ik mijn passie kan delen met hen” – Griet Vandewiele, docente

De show wordt gelopen door jonge mensen. “We hebben daarvoor een castingbureau ingeschakeld maar er zijn er ook die zich vrijwillig aanmelden. Soms zien we dat daar later echte modellen uit groeien”, aldus Griet. “Onze studenten laten de hedendaagse mode zien en doen dat door de heersende trends in vraag te stellen. Ze laten zich inspireren door de rijke Europese kostuumgeschiedenis of door etnische elementen eigentijds vorm te geven.” Wat er met de stukken gebeurt? “De ontwerpen kunnen aangekocht worden op de eindejaarstentoonstelling van 16 en 17 juni“, aldus nog Griet, die bijna 35 jaar les geeft. “Het is een passie geworden. Ik ben blij dat ik die passie kan delen met mijn studenten.”

De show heeft plaats op 26 mei om 19 en 21 uur in Museum Texture. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de deur. Info 056 277 860 of academie@kortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier