Nane (11) en grootva Jan schrijven samen aan jeugdboek

Nane Loosveld met grootmoe Ann Potteau en grootva Jan Loosveld. © EDB
Redactie KW

Nane Loosveld (11) schreef samen met haar grootva Jan Loosveld (62) een jeugdboek. ‘De schat van Achilles’ is het resultaat van een verjaardagscadeau door Jan en zijn vrouw Ann Potteau. “Geen klassiek geschenk voor Nanes verjaardag, wel een leuke beleving.”

Door Els Deleu

Nadat Jan Loosveld en Ann Potteau vorig jaar bij hun huwelijk vroegen om geen geld of materiële geschenken te krijgen, trekken ze dit idee nu ook door naar hun kinderen en kleinkinderen. “‘Tijd hebben voor mij’ is een standaardantwoord op de vraag wat iemand miste in zijn of haar jeugd”, begint Jan. “Die tijd en beleving willen we geven aan onze kinderen en kleinkinderen door iets samen te maken of ergens naar toe te gaan. Bij feesten wordt er dus geen geld of een materieel geschenk meer gegeven, maar we gaan jaarlijks op weekend met al onze kinderen – dat zijn er bij ons samen zeven – en hun gezinnen. We gingen met kleinkinderen ook al naar Parijs en Brussel”, vult Ann aan.

Dat Jan en Ann blijvende beleving belangrijk vinden, tonen ze ook in hun fotoboeken die ze elk kwartaal maken met foto’s die in het gezin genomen werden. “Over elke foto kan wel een verhaal verteld worden. En door die fotoboeken blijven de verhalen leven.”

Ann was diegene die met het idee kwam om Jan samen met zijn kleindochter Nane een boek te laten schrijven. Ze is apotheker maar zorgde ook voor de kritische blik en haalde er redactiefouten uit.

Kracht van het woord

Nane zit in het zesde leerjaar in de vrije basisschool van Bellegem. Ze speelt toneel bij Jeugdtheater Scherven, speelt dwarsfluit, danst en is lid van Chiro ‘t Stratje. Ze is de dochter van Stijn Loosveld en Katrien Dendievel en de zus van Lieze (9). “Ik lees supergraag boeken, vandaar dat grootva en grootmoe met het idee kwamen om voor mijn verjaardag samen een boek te schrijven”, vertelt ze.

Grootva Jan was twintig jaar onderwijzer in vbs Bellegem. Daarna was hij zeven jaar directeur van vbs Rodenburg in Marke en tien jaar onderwijsinspecteur. Sinds kort is hij met pensioen. Hij is lid van koor Altra Voce, van het schoolbestuur van de basisscholen Spes Nostra Heule en is nog voorzitter van VIO, de vereniging van actieve en ere-onderwijsinspecteurs. “De kracht van het woord heeft me altijd al beziggehouden,” zegt hij. Jan werkte al mee aan verschillende vakboeken voor het onderwijs, vooral over wiskunde en godsdienst, maar schreef nog nooit een verhaal voor een boek.

Sessie literatuur

Voor Jan is vooral het woord heel belangrijk. “De woorden samen zijn krachtig genoeg om een verhaal te doen leven. In ‘De schat van Achilles’ vind je dan ook geen illustraties”, legt hij uit.

Nane schreef het scenario. “Naargelang Nane vertelde en we met het boek vooruit gingen, moesten situaties bekeken worden en zetten we die in schema”, vertelt Jan. We vertelden voor we effectief gingen schrijven.” Ann en Jan gingen voor het starten met het boek ook een sessie over literatuur volgen bij professor Lien Van den Berg van de UHasselt. “Dit hielp ons al vooruit. Ook bij de Antwerpse vzw Creatief Schrijven werden we goed op weg geholpen.”

Tijdens het proces om tot het volledig verhaal te komen hebben Nane en haar grootva veel plezier gemaakt. “We hebben veel aan elkaar verteld en konden enkele familieverhalen van rond de oorlog in het verhaal verwerken.”

Het boek begint met Nane in de zetel bij grootva en grootmoe op Seymour-park. “Tijdens een zwempartij bij grootmoe en grootva vindt de hond een kleine schat. Die vormt de start naar de zoektocht naar een – volgens de familielegende grote schat. Het gaat ook over Nanes betovergrootvader die tijdens WOI soldaat was aan de Somme en een van de weinige overlevenden uit zijn regiment was. Dat is waarheid, maar in het boek lopen werkelijkheid en fantasie door elkaar”, duidt Jan.

Euforie

Nane heeft zich vooral geamuseerd tijdens het tot stand komen van het boek en ze leerde ook heel wat bij. “Ik leerde mooiere zinnen maken en kan nu beter teksten verzinnen. Ook op school lijkt het makkelijker te gaan dan vroeger.”

Het maken van het boek heeft zowel volgens Jan als Nane hun band, die al goed was, nog meer versterkt. “We hebben er samen een ervaring bij die voor de rest van ons leven zal bijblijven. Er zullen wellicht nog boeken volgen in de Seymour-reeks met onze andere vier kleinkinderen. De boeken in die reeks zullen allemaal bij ons thuis op Seymour-park beginnen.”

Nane was euforisch toen ze het eerste exemplaar twee weken geleden kreeg, na een jaar werken. “Ook ik was zo trots toen mijn eerste publicatie verscheen,” weet Jan nog. “Ik was toen al 27.” Door een groot succes in de verkoop de eerste twee weken is er al een tweede druk.

Info: ‘De schat van Achilles’ richt zich tot jongeren van 10 tot 14 jaar. Het boek verscheen onder ISBN-nummer 9789463882408, is gedrukt bij die Keure en wordt verkocht in eigen beheer aan 15 euro via jan.loosveld@telenet.be of nane.loosveld@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier